Reklama
Ilość kalorii: 470
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 20 dag konfitury wiśniowej

Masa:

  • 20 dag mascarpone
  • 40 dag śmietany kremówki
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • szklanka białego wina
Przygotowanie:

Sprawdź nasz przepis na ten wyjątkowy deser z roladą.

  1. Żółtka utrzyj z cukrem.
  2. Białka ubij na sztywno. Do żółtek dodaj 1/2 piany, lekko wymieszaj.
  3. Dodaj przesianą mąkę i resztę piany.
  4. Formę (23 x 33 cm) wyłóż pergaminem.
  5. Nałóż ciasto, piecz 10 min (180 st.).
  6. Wyłóż na czysty pergamin, ten ze spodu usuń.
  7. Ciasto zwiń w roladę, ostudź. Odwiń, posmaruj konfiturą i zawiń znów w papier. Chłodź 30 minut. Pokrój w plasterki.
  8. Miskę (średnica 17 cm) wyłóż folią spożywczą i plastrami rolady.
  9. Żelatynę namocz w winie, rozpuść na parze.
  10. Kremówkę ubij, serek utrzyj z cukrem pudrem i skórką pomarańczową, wymieszaj z chłodną żelatyną.
  11. Dodaj kremówkę, wymieszaj.
  12. Masę przełóż do miski, przykryj plastrami ciasta i folią spożywczą.
  13. Dociśnij talerzem i puszką. Chłodź 3 godz.
  14. Wyjmij na paterę, udekoruj np. wiśniami koktajlowymi.
Reklama

Wypróbuj przepisy na rolady

Rolada z kremem jagodowym
Rolada z kremem mascarpone z truskawkami
Rolada kakaowa z kremem pomarańczowym

Reklama
Reklama
Reklama