Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • ok. 1/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 3-4 jajka
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 50 dag mascarpone lub kremowego twarożku
  • 4 łyżki kremówki
  • po 30 g gorzkiej i mlecznej czekolady
  • 1-2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki drobno posiekanej smażonej skórki pomarańczowej lub 4 łyżki wiśni z syropu, ew. gęstej konfitury
  • cukier do smaku
  • ew. szczypta chili
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na naleśniki z mascarpone!

  1. Zmiksuj żółtka z mlekiem i wodą, po czym z powoli dodawaną przesianą mąką i prawie całym cukrem pudrem.
  2. Ciasto delikatnie wymieszaj z pianą z białek z dodatkiem cukru waniliowego i reszty cukru pudru.
  3. Mieszaj ciasto przed smażeniem każdej porcji.
  4. Czekoladę stop w kąpieli wodnej.
  5. Wymieszaj z kremówką, twarożkiem, miodem, skórką pomarańczową lub osączonymi wiśniami, ewentualnie odrobiną chili i - jeśli trzeba - dosłodź cukrem.
  6. Rozsmaruj farsz na ciepłych naleśnikach biszkoptowych, złóż je na pół i jeszcze raz na pół i udekoruj (np. bitą śmietaną, oprószoną czekoladą w proszku, z pasującymi do farszu owocami - np. mandarynkami z puszki, kandyzowanymi wisienkami).
  7. Możesz podawać z kulką lodów.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na naleśniki:

Naleśniki na słono - przepis na naleśniki z szynką i serem
Pancakes amerykańskie - przepis
Naleśniki z lodami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama