Reklama
Składniki:

Ciasto:
- 4 jajka
- po 1 szklance mąki i cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy

Reklama

Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- polewa czekoladowa do dekoracji

Przygotowanie:

1. Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem i cukrem wanilinowym.

2. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z żółtkami i przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia.

3. Blachę wyłożyć pergaminem, cienką warstwą rozprowadzić ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec 10 min w nagrzanym do 190 st. C piekarniku.

4. Upieczony biszkopt wyłożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć pergamin, zwinąć biszkopt razem ze ściereczką w roladę.

5. Jabłka opłukać, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, włożyć do garnka, udusić pod przykryciem,
pod koniec dosypać cukier, wymieszać.

6. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Przestudzoną żelatynę dodać do masy jabłkowej, wymieszać.

Reklama

7. Biszkopt rozwinąć, zdjąć ściereczkę, posmarować masą jabłkową i zwinąć. Odłożyć w chłodne miejsce. Roladę można udekorować gotową polewą czekoladową.

Reklama
Reklama
Reklama