Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 kg świeżych filetów z dorsza
  • 1/2 śmietany
  • 6 jajek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 5 dag blanszowanych migdałów
  • 10 dag startych migdałów
  • czarny pieprz
  • sól
  • masło i tarta bułka do formy
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na biszkopt z ryby!

  1. Filety bez skóry 4 razy przepuść przez maszynkę.
  2. Dodaj śmietanę, żółtka, zeszkloną na maśle cebulę, posiekane, prażone migdały, pianę z białek, starte migdały, sól i pieprz.
  3. Keksówkę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką.
  4. Przełóż do niej masę. Wstaw do większego naczynia z wodą i do piekarnika o temperaturze 160°C.
  5. Piecz godzinę, stopniowo zwiększając temperaturę do 180°C.
  6. Biszkopt podawaj na zimno, krojony w plastry, polany sosem jajecznym z kaparami i koperkiem.
Reklama

Zobacz inne przepisy świąteczne:

Pierniczki - przepis
Tradycyjne potrawy wigilijne
Ciasta na Boże Narodzenie

Reklama
Reklama
Reklama