Reklama
Składniki:

- 4 jajka
- 10 dag sypkiego słodziku do ciast
- 15 dag mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 dag śliwek węgierek
- olej i tarta bułka do formy
- 2 łyżki siekanych migdałów do posypania

Reklama
Przygotowanie:

1. Śliwki umyj, osusz. Z każdej usuń pestkę, pokrój na ćwiartki.

2. Białka ubij na sztywno ze słodzikiem. Dodaj rozmieszane żółtka, mąkę i sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj.

3. Formę (np. tortownicę) natłuść olejem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż pokrojone śliwki (skórką do dołu).

Reklama

4. Piecz ok. 30 min w 180 st. C. Kilka minut przed końcem pieczenia ciasto posyp posiekanymi migdałami.

Reklama
Reklama
Reklama