Reklama
Składniki:

- 7 jajek
-1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki octu
- 7 łyżek mąki tortowej
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku

Reklama
Przygotowanie:

1. 7 jajek umyj, oddziel żółtka od białek. Najpierw ubij białka na bardzo sztywną pianę. Następnie dodaj do piany 1/2 szklanki cukru i ubijaj, aż piana stanie się jednolitą, lśniącą masą.

2. 7 żółtek roztrzep z 2 łyżkami octu, dodaj do piany, zmiksuj. 7 łyżek mąki tortowej wymieszaj z 7 łyżkami mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Przesiej przez sitko do ciasta.

Reklama

3. Drewnianą łyżką (nie mikserem!) delikatnie wymieszaj ciasto. Nałóż je do formy. Wstaw do zimnego piekarnika nastawionego na 170 st. Piecz ok. 40 minut, aż biszkopt będzie rumiany.

Reklama
Reklama
Reklama