Reklama
Ilość kalorii: 70
Czas przygotowania: 100 min
Ilość porcji: 23
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Beza:

Reklama
  • 2 białka
  • 8 łyżek drobnego cukru

Krem:

  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru drobnego
  • 10 dag masła
  • skórka otarta z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok
Przygotowanie:
Reklama

Sprawdź przepis na bezy z kremem!
1. Białka ubij na sztywną pianę.
2. Cały czas ubijając, wsypuj powoli cukier.
3. Miksuj jeszcze kilka minut, aż cukier się całkowicie rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
5. Łyżeczką lub za pomocą szprycy cukierniczej wyciśnij na blachę 46 małych bez, średnicy ok. 2 cm.
6. Piecz 20 minut w temperaturze 125 stopni.
7. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 st. i piecz jeszcze 30 minut.
8. Żółtka ubij na parze na puszysty mus z cukrem, sokiem i skórką z cytryny.
9. Miękkie masło ubij na puch.
10. Miksując, dodawaj do niego po łyżce musu jajecznego.
11. Krem cytrynowy odstaw do lodówki na 30 min.
12. Zimne beziki smaruj kremem i składaj po dwa.

Reklama
Reklama
Reklama