Beza z jagodami - przepis, składniki i przygotowanie
Z kremem śmietanowo-czekoladowym. Wyjątkowa!

Opublikowano: 30.06.2016, 15:38
Reklama
Ilość kalorii: 450
Czas przygotowania: 90 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 2 małe białka
- 3/4 szklanki miałkiego cukru
- 500 ml schłodzonej śmietany kremówki
- 5 dag czekolady mlecznej
- usztywniacz do śmietany
- 1,5 szklanki jagód
Reklama
Przygotowanie:
Jak to z bezą, i tutaj jest trochę pracy. Ale za to jaki efekt!
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Cały czas ubijając, pomału wsyp do niej drobnoziarnisty cukier.
- Pianę ubijaj około 3 minut, aż prawie cały cukier się rozpuści (powinny być widoczne nieliczne jego kryształki).
- Blaszkę do pieczenia wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.
- Narysuj na nim krążek o średnicy 16-17 cm.
- Wnętrze krążka wypełnij masą bezową, boki papieru do pieczenia lekko podnieś do góry.
- Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni, a następnie obniż temperaturę do 120 stopni i susz bezę jeszcze 2-2,5 godziny.
- Po godzinie pieczenia lekko uchyl drzwiczki i w szparę wsuń drewnianą łopatkę.
- Upieczoną bezę ostudź całkowicie w stygnącym piekarniku.
- Chłodną ostrożnie zdejmij z papieru do pieczenia i przełóż na talerz lub paterę.
- Zimną kremówkę ubij na sztywno, a następnie dodaj do niej usztywniacz oraz drobno posiekaną mleczną czekoladę.
- Masę śmietanową rozsmaruj równomiernie na bezie.
- Jagody dobrze opłucz pod strumieniem bieżącej zimnej wody, delikatnie osusz i rozłóż na wierzchu masy śmietanowej.
- Podawaj od razu po przygotowaniu.
Inne wyborne desery z jagodami:
Jagodowa dama
Reklama
Amerykańskie pancakes z jagodami
Reklama
Reklama
Reklama