Reklama
Ilość kalorii: 450
Czas przygotowania: 90 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 2 małe białka
  • 3/4 szklanki miałkiego cukru
  • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 5 dag czekolady mlecznej
  • usztywniacz do śmietany
  • 1,5 szklanki jagód
Reklama
Przygotowanie:

Jak to z bezą, i tutaj jest trochę pracy. Ale za to jaki efekt!

  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Cały czas ubijając, pomału wsyp do niej drobnoziarnisty cukier.
  3. Pianę ubijaj około 3 minut, aż prawie cały cukier się rozpuści (powinny być widoczne nieliczne jego kryształki).
  4. Blaszkę do pieczenia wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.
  5. Narysuj na nim krążek o średnicy 16-17 cm.
  6. Wnętrze krążka wypełnij masą bezową, boki papieru do pieczenia lekko podnieś do góry.
  7. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni, a następnie obniż temperaturę do 120 stopni i susz bezę jeszcze 2-2,5 godziny.
  8. Po godzinie pieczenia lekko uchyl drzwiczki i w szparę wsuń drewnianą łopatkę.
  9. Upieczoną bezę ostudź całkowicie w stygnącym piekarniku.
  10. Chłodną ostrożnie zdejmij z papieru do pieczenia i przełóż na talerz lub paterę.
  11. Zimną kremówkę ubij na sztywno, a następnie dodaj do niej usztywniacz oraz drobno posiekaną mleczną czekoladę.
  12. Masę śmietanową rozsmaruj równomiernie na bezie.
  13. Jagody dobrze opłucz pod strumieniem bieżącej zimnej wody, delikatnie osusz i rozłóż na wierzchu masy śmietanowej.
  14. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Inne wyborne desery z jagodami:

Jagodowa dama

Lody malinowe z jagodami

Reklama

Amerykańskie pancakes z jagodami

Reklama
Reklama
Reklama