Reklama
Składniki:

- 4 dobrze dojrzałe, ale nie przejrzałe banany
- cytryna
- 2 łyżki cukru
- mielony cynamon
- 5 dag wiórków kokosowych albo płatków migdałowych
- 10 dag masła lub olej do smażenia

Reklama
Przygotowanie:

Banany obrać ze skórki, każdy przekroić wzdłuż na połowę, od razu skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały, posypać cukrem, oprószyć cynamonem, obtoczyć w wiórkach kokosowych albo w płatkach migdałowych. Masło rozpuścić, odstawić, by rozdzieliło się na dwie warstwy, górną, klarowną, zlać do naczynia, resztę wylać. Sklarowane masło rozgrzać na patelni, kłaść na nim połówki panierowanych bananów, smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni, ułożyć na papierowych ręcznikach, osączyć z nadmiaru tłuszczu, podawać z cząstkami cytryny, bitą śmietaną lub lodami (najlepiej śmietankowymi albo waniliowymi).

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama