Składniki:
- 450 g ciasta filo
- po 500 g orzechów włoskich i migdałów
- po 250 g cukru i masła
- łyżka cynamonu
Syrop:
- po szklance płynnego miodu i wody
- 1/2 szklanki cukru
- sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Cztery arkusze ciasta o wymiarach 34x44 cm posmaruj masłem i sklej w kwadrat. Ciastem wyklej dno i boki blachy (23x25 cm) posmarowanej stopionym masłem. Resztę podziel na dwa arkusze.
2. Zmiksowane orzechy i migdały połącz z cukrem i cynamonem. Masę podziel na trzy porcje. Jedną ułóż na blasze. Przykryj arkuszem ciasta, posmaruj masłem. Wyłóż kolejną porcję masy, znowu przykryj ciastem. Na końcu zagnij do środka wystające z blachy płaty ciasta. Posmaruj masłem. Piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C.
3. Składniki syropu gotuj przez kwadrans. Gotowym polej gorącą baklavę.
Przepis pochodzi z restauracji Santorini