Bakaliowy piernik

Opublikowano: 19.10.2008, 19:54
Reklama
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
1,5 szklanki cukru pudru,
5 jajek,
25 dag margaryny,
1 szklanka mleka,
40 dag dżemu,
1 łyżka kakao,
1 szklanka bakali - rodzynki, migdały, orzechy, figi itp.,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
1/3 łyżeczki olejku rumowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka płaska łyżeczka sody.
Reklama
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę i włożyć do lodówki. Utrzeć margarynę z cukrem. Nie przerywając ubijania, wlewać po jednym żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą. Stale mieszając, dodawać kolejno dżem i kakao, mleko. Wsypać bakalie. Ostrożnie wymieszać ze schłodzoną pianą z białek. Nlaszkę wyścielić pergaminem. Wlać ciasto. Piec w temp. 170 st. C przez 50 minut.
Reklama
Reklama
Reklama