Reklama
Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej,
6 jajek,
14 łyżek cukru,
1 łyżka octu,
1 łyżka oleju,
1 łyżka mąki ziemniaczane,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:
1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego,
25 dag masła,
10 dag rodzynków,
10 dag moreli,
10 dag orzechów włoskich.
Ponadto:
30 dag herbatników,
40 ml rumu,
tłuszcz i bułka do formy.

Reklama
Przygotowanie:

Z białek i cukru ubić pianę. Nie przerywając ubijania, wlewać po jednym żółtku, wsypać mąkę z proszkiem, wlać ocet i olej. Piec w temp. 180 st. C przez 35 minut. Przez dwie godziny gotować mleko w puszce. Ostudzić. Otworzyć puszkę. Utrzeć z masłem i bakaliami. Masą posmarować ciasto. Herbatniki namoczyć w rumie. Ułożyć na wierzchu. Pozostawić do ostygnięcia.

Reklama
Reklama
Reklama