Składniki:
- 50 dag mąki
- 150 ml mleka
- 15 dag cukru
- 20 dag masła
- 12 żółtek
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 6 dag rodzynek
- 6 dag smażonej skórki pomarańczowej
- 1 opakowanie gotowego lukru albo polewy z białej czekolady
Przygotowanie:
Okazałe i puszyste ciasto na pewno będzie dumą gospodyni. Żeby wyrosło właśnie takie, weź wyłącznie świeże produkty (wszystkie powinny mieć pokojową temperaturę) iściśle trzymaj się naszego przepisu.
Przygotowanie 2 godz. * pieczenie 50–60 min * 16 porcji * 1 porcja – ok. 330 kcal
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru, zalej lekko podgrzanym mlekiem, dodaj 10 dag mąki, wymieszaj, przykryj, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodaj żółtka utarte z cukrem, cukier wanilinowy, resztę mąki, szczyptę soli, wyrabiaj, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i pojawią się pęcherzyki powietrza.
Masło rozpuść, ostudź, wlej do ciasta, wsyp umyte, osuszone, posypane mąką rodzynki, krótko wyrób. Jedną dużą albo dwie mniejsze formy posmaruj masłem, posyp mąką, napełnij ciastem do 1/3, odstaw na 1 godz. Gdy ciasto wypełni formy do 3/4 wysokości, wstaw je do piekarnika, piecz 50–60 min w temp. 180 st. C.
Baby wyjmij z piekarnika, lekko przestudź, jeszcze ciepłe polej lukrem lub polewą z białej czekolady. Od razu posyp posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową (zanim lukier zastygnie), odstaw w chłodne miejsce. Baby najlepiej piec w foremkach z kominkiem, krócej się pieką i łatwiej je kroić.