Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jajek
- kostka margaryny (25 dag)
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki maku
- opakowanie kisielu wiśniowego
- cukier puder do posypania
- masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
1. Miękką margarynę utrzyj na puch z cukrem. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku, a następnie olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu domieszaj ubitą pianę z białek.
2. Masę podziel na 4 części. Do jednej dodaj mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, czwartą pozostaw jasną. Sporą foremkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nakładaj łyżką małe porcje ciasta. Następnie delikatnie zamieszaj patyczkiem. Piecz ok. 50–60 min w temp. 190 stopni do suchego patyczka. Ostudź, oprósz cukrem pudrem.