Babka rumowo-wiśniowa

Opublikowano: 20.06.2008, 13:14
Reklama
Składniki:
15 dag mąki,
15 dag cukru,
3 jajka,
szklanka soku ze świeżych wiśni,
4 łyżki rumu,
2 żółtka,
szklanka słodkiej śmietanki,
2 łyżki cukru pudru,
tłuszcz do smarowania formy.
Reklama
Przygotowanie:
Zmiksować cukier z trzema jajkami. Wymieszać z mąką. Formę wysmarować tłuszczem. Wlać ciasto. Piec 10 minut w gorącym piekarniku, następnie w temp. 200 st. C przez 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy. Przełożyć do naczynia. Polać sokiem z wiśni i dwoma łyżkami rumu. Pozostawić, aż babka wchłonie sok. Śmietanę ubić z żółtkami, cukrem pudem i dwoma łyżkami rumu na parze. Polać babkę.
Reklama
Reklama
Reklama