Reklama
Czas przygotowania: 90 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej, typ 450,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 225 g masła,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 4 duże jajka,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 125 ml mleka,
  • 4 łyżki kakao.
Reklama
Przygotowanie:

Babka marmurkowa to ciasto, które robi się, wlewając na zmianę dwie masy do foremki. Jest wyjątkowo smaczna, bardzo wilgotna i puszysta. Jej jeszcze łatwiejszą wersją jest nasza dwukolorowa babka majonezowa.

Dodaj do niej wanilii oraz czekolady, a górę ozdób polewą czekoladową. Jak przygotować babkę marmurkową?

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól dokładnie wymieszaj.
  2. Masło z cukrem utrzyj na jednolitą masę. Dodawaj pojedynczo jajka, a następnie ekstrakt waniliowy i cały czas miksuj.
  3. Dodawaj naprzemiennie łyżkę mąki i łyżkę mleka, cały czas miksując mikserem na najwyższych obrotach.
  4. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
  5. Okrągłą formę z kominem natłuść margaryną i oprósz bułką tartą. Dodawaj na zmianę jasną i ciemną masę. Na koniec weź długi patyczek i delikatnie zamieszaj ciasto.
  6. Babkę marmurkową piecz przez około 80 minut – aż do suchego patyczka. Lekko przestudź ją przed wyjęciem z formy i jeszcze ciepłą ozdób polewą i skórką z pomarańczy. Smacznego!
Reklama

Więcej przepisów na ciasta wielkanocne:
Babka czekoladowa
Kopiec kreta
Szarlotka na kruchym cieście
Tort Rafaello
Ciasto 3-bit
Ciasto Michałek

Reklama
Reklama
Reklama