Babka cytrynowa

Składniki:
Na ciasto:
- 20 dag margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 Łyżeczki proszku do pieczenia
- cytryna
- masło i bułka tarta do formy
Na lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Margarynę lub masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając kolejno żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, połącz z masą żółtkową. Cytrynę dokładnie wyszoruj szczoteczką, sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok, dodaj do ciasta, wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem. Foremkę z kominkiem natłuść masłem, posyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180ºC i piecz 45-50 minut. Kiedy ciasto przeestygnie, wyjmij jejz formy. Zrób lukier: cukier puder utrzyj do białości z sokiem z cytryny, polej lukrem ciasto, na wierzch możesz dać rodzynki, zastudź.