Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 17 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • żółtko

Na wierzch:

  • marmolada
  • kiść winogron
  • 2 białka
  • 15 dag cukru
  • łyżeczka octu
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babeczki z winogronami!

  1. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć i odstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Foremki do babeczek wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim środki foremek.
  4. Piecz w temperaturze 200 stopni C, aż ciasto się zrumieni (przez około 10 minut).
  5. Schłodzone babeczki posmaruj wewnątrz marmoladą i włóż do każdej po kilka winogronek (wcześniej wyjmij pestki)
  6. Białka ubij na sztywno, wsypując partiami cukier.
  7. Gdy masa będzie już bardzo gęsta, dodaj ocet i wymieszaj.
  8. Masę bezową przełóż do szprycy cukierniczej lub do naciętego rożka z pergaminu i wyciśnij na owoce chmurki z bezy.
  9. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i zapiekaj przez około 10 minut.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na babeczki:

Babeczki ze śliwkami - przepis
Babeczki czekoladowe z truskawkami - przepis
Babeczki bezowe - przepis
Muffinki makowe z jeżynami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama