Babeczki z malinami i białą czekoladą - przepis
Babeczki z malinami i białą czekoladą to jeden z tych deserów, który cieszy nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem!

Opublikowano: 17.05.2013, 15:39
Reklama
Ilość porcji: 24
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
Składniki suche:
- 1 1/2 szklanki mąki samorosnącej
- 1/2 szklanki mąki zwykłej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka soli
Reklama
Skladniki mokre:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 3/4 szklanki margaryny (roztopionej)
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Oddziel białka od żółtek i przełóż do oddzielnych miseczek. Ubij białka mikserem na sztywno (gdy odwrócisz miskę do góry dnem, ubite białka nie powinny wypływać). Odstaw.
- Rozpuść margarynę i wymieszaj resztę mokrych składników z suchymi składnikami. Delikatnie zamieszaj, dodając powoli ubite białka. Nie mieszaj jednak zbyt intensywnie.
- Piecz w temperaturze 180°C przez około 15-18 minut.
Ganache z białej czekolady:
- 500 g białej czekolady lekko rozpuść w miseczce, by zmiękła, a następnie odstaw. Dodaj 250 g margaryny i zmiksuj.
- Kiedy babeczki ostygną, posmaruj je czekoladowym ganaszem.
Reklama
Maślany krem malinowy:
- 500 g margaryny i 1 kg cukru pudru zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj 400 g świeżych malin i zmiksuj.
- Korzystając z woreczka do nakładania masy, udekoruj babeczki masą (nie trzeba całkiem miksować malin, wystarczy zmiksować na tyle, by nie blokowały szerszej końcówki woreczka przy dekorowaniu babeczek.)
Reklama
Reklama
Reklama