Reklama
Ilość porcji: 24
Stopień trudności: Trudne
Składniki:

Składniki suche:

  • 1 1/2 szklanki mąki samorosnącej
  • 1/2 szklanki mąki zwykłej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
Reklama

Skladniki mokre:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 3/4 szklanki margaryny (roztopionej)
Przygotowanie:
  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki.
  2. Oddziel białka od żółtek i przełóż do oddzielnych miseczek. Ubij białka mikserem na sztywno (gdy odwrócisz miskę do góry dnem, ubite białka nie powinny wypływać). Odstaw.
  3. Rozpuść margarynę i wymieszaj resztę mokrych składników z suchymi składnikami. Delikatnie zamieszaj, dodając powoli ubite białka. Nie mieszaj jednak zbyt intensywnie.
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez około 15-18 minut.

Ganache z białej czekolady:

  1. 500 g białej czekolady lekko rozpuść w miseczce, by zmiękła, a następnie odstaw. Dodaj 250 g margaryny i zmiksuj.
  2. Kiedy babeczki ostygną, posmaruj je czekoladowym ganaszem.
Reklama

Maślany krem malinowy:

  1. 500 g margaryny i 1 kg cukru pudru zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj 400 g świeżych malin i zmiksuj.
  2. Korzystając z woreczka do nakładania masy, udekoruj babeczki masą (nie trzeba całkiem miksować malin, wystarczy zmiksować na tyle, by nie blokowały szerszej końcówki woreczka przy dekorowaniu babeczek.)
Reklama
Reklama
Reklama