Reklama
Składniki:

Na ciasto kruche:
- 20 dag mąki
- 12 dag masła
- 5 dag cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany

Do syropu:

- 8 twardych gruszek
- 1/2 l wody
- 20 dag cukru
- pół cytryny
- 3 goździki
- gwiazdka anyżu

Na biszkopt:

- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki

Reklama
Przygotowanie:

1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Schłodź, rozwałkuj, wylep nim foremki do babeczek. Upiecz na rumiano w 200 st. C.

2. Gruszki umyj, obierz. Z podanych składników ugotuj syrop. Wrzuć do niego gruszki, gotuj, aż będą szkliste.

3. Na ciasto biszkoptowe żółtka utrzyj z cukrem. Wymieszaj z mąką i ubitym białkiem.

Reklama

4. Do każdej babeczki włóż 1–2 łyżki ciasta, a potem gruszkę. Babeczki piecz jeszcze ok. 15 min w 190 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama