Babeczki z makiem - przepis składniki i przygotowanie
Słodki deser, kuszący posmakiem kajmaku!

Opublikowano: 21.03.2014, 08:30
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- żółtko
- łyżeczka śmietany
- 20 dag gotowej masy makowej
- białko
- gotowa masa kajmakowa
- cukrowe groszki
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na babeczki z makiem!
- Wszystkie składniki na ciasto wsyp do miski i wymieszaj lekko mikserem.
- Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.
- Zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim posmarowane tłuszczem i obsypane mąką foremki do babeczek.
- Białko ubij na sztywno i wymieszaj z masą makową.
- Do każdej babeczki włóż łyżkę masy makowej.
- Babeczki wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st. C.
- Upieczone i wystudzone babeczki napełnij masą kajmakową, wyciskając ja ze szprycy.
- Udekoruj groszkami.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na babeczki:
Babeczki kakaowe - przepis
Muffinki kawowe - przepis
Muffinki pomarańczowe - przepis
Reklama
Reklama
Reklama