Reklama
Składniki:

- 25 dag masła
- 1/2 szklanki wody
- po szklance cukru, mąki i zmielonych orzechów laskowych
- cukier wanilinowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- polewa czekoladowa
- całe orzeszki do dekoracji
- migdały bez skórki

Reklama
Przygotowanie:

1. Masło, wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Cały czas mieszać, aż cukier się rozpuści, po czym natychmiast zdjąć z ognia. Przestudzić, żeby masa była lekko ciepła.

2. Do masy maślanej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy. Składniki zmiksować, dodając po kolei żółtka. Na koniec łyżką delikatnie wymieszać masę z ubitą na sztywno pianą z białek.

Reklama

3. Formę na babkę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Wlać ciasto. Piec około 50 minut w temperaturze 175 st. C. Sprawdzić patyczkiem, czy się upiekła. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Po wyjęciu z formy polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową. Udekorować orzeszkami i migdałami.

Reklama
Reklama
Reklama