Reklama
Składniki:

2 szklanki mąki,
szklanka jogurtu naturalnego,
łyżeczka cukru,
4 łyżki ciepłej wody,
3 dag drożdży,
szczypta soli,
olej do smażenia.
Syrop:
szklanka cukru,
3/4 szklanki wody,
łyżeczka soku z cytryny,
łyżeczka aromatu migdałowego,
5 dag obranych zmielonych migdałów.

Reklama
Przygotowanie:

Utrzeć drożdże z cukrem. Rozetrzeć z małą ilością wody. Odstawić na 10 minut. Zagnieść gładkie ciasto z rozczynem, mąką, drożdżami, jogurtem i szczyptą soli. Gotować cukier, wodę i sok z cytryny aż powstanie syrop. Wlać aromat. Wsypać migdały. Uformować pączki. Kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na ciemny brąz. Odsączyć na bibule. Polać ciepłym syropem.

Reklama
Reklama
Reklama