Reklama
Składniki:
Ciasto:
2 duże jajka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki śmietany,
3/4 szklanki cukru,
3 i 1/2 szklanki mąki,
1/2 kostki masła,
1 łyżka amoniaku.
Reklama
Krem:
1 litr mleka,
1 margaryna,
1 cukier waniliowy,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 całe jajka.
Przygotowanie:
Reklama
Zmiksować jajka z mąką ziemniaczaną. Wlać śmietanę. Wsypać cukier. Ubić. Wymieszać z dwoma szklankami mąki. Dodać masło, amoniak i 1,5 szklanki mąki. Zagnieść ciasto. Podzielić na cztery części. Upiec cztery placki. Masa: zagotować trzy szklanki mleka z margaryną i cukrem. Rozrobić jajka z jedną szklaną mleka i mąką. Wlać na gotujące się mleko. Placki przełożyć gorącą masą.
Reklama
Reklama
Reklama