Aksamitny sernik ze śliwkami i z białą czekoladą - przepis
Aksamitny sernik ze śliwkami i z białą czekoladą to świetny pomysł na pyszny i niedrogi deser!

Opublikowano: 28.01.2010, 10:33
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 15 dag mąki
- 8 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 1–2 łyżki śmietany
Reklama
Na masę serową:
- 75 dag tłustego twarogu
- 4 jajka
- 20 dag cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 50 dag śliwek węgierek
- 1 biała czekolada
- 2 łyżki cukru
- 150 ml śmietanki kremówki
- 1 brzoskwinia
Przygotowanie:
Reklama
- Na ciasto: z masła, mąki, cukru pudru i śmietany zagnieć ciasto, schłodź. Rozwałkuj na placek, wyłóż nim dno tortownicy. Upiecz na rumiano w 200 st. C.
- Na masę: śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
- Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, połącz z twarogiem. Wymieszaj z pianą z białek i budyniem.
- Na kruchym spodzie ułóż połówki śliwek, przykryj masą serową. Piecz ok. 50 min w 180 st. C.
- Śmietankę zagotuj z cukrem. Rozpuść w niej czekoladę, schłodź, ubij. Kremem i owocami udekoruj sernik.
Reklama
Reklama
Reklama