Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 15 dag mąki
  • 8 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 1–2 łyżki śmietany
Reklama

Na masę serową:

  • 75 dag tłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 50 dag śliwek węgierek
  • 1 biała czekolada
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 1 brzoskwinia
Przygotowanie:
Reklama
  1. Na ciasto: z masła, mąki, cukru pudru i śmietany zagnieć ciasto, schłodź. Rozwałkuj na placek, wyłóż nim dno tortownicy. Upiecz na rumiano w 200 st. C.
  2. Na masę: śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki.
  3. Twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, połącz z twarogiem. Wymieszaj z pianą z białek i budyniem.
  4. Na kruchym spodzie ułóż połówki śliwek, przykryj masą serową. Piecz ok. 50 min w 180 st. C.
  5. Śmietankę zagotuj z cukrem. Rozpuść w niej czekoladę, schłodź, ubij. Kremem i owocami udekoruj sernik.
Reklama
Reklama
Reklama