Składniki:
- 20 długich biszkoptów
- 50 dag serka mascarpone
- 6 żółtek
- 6 łyżek cukru pudru
- 10 łyżek likieru amaretto
- 1/2 szklanki schłodzonej kremówki
- 2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
- 1–2 łyżki cukru pudru
- naturalne kakao
Przygotowanie:
1. Żółtka włóż do ceramicznej miski, wsyp cukier i wlej 3 łyżki likieru amaretto. Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą, ubijaj na parze ok. 20 minut na puszysty krem. Lekko przestudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. W osobnym naczyniu utrzyj mikserem serek mascarpone.
2.Do zmiksowanego serka mascarpone dodaj krem jajeczny, dokładnie wymieszaj. Na końcu domieszaj do niego ubitą kremówkę. Ostudzony napar kawowy wymieszaj z resztą likieru amaretto. Kawę wlej do szerokiego rondla. Zanurz w niej na kilka sekund połowę biszkoptów.
3. Namoczone biszkopty ułóż w kwadratowym naczyniu. Wylej na nie połowę masy serowo-jajecznej. Przykryj pozostałymi namoczonymi w kawie biszkoptami. Wyłóż na nie resztę masy. Deser wstaw do lodówki na 4 godziny lub na całą noc. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem z kakao.