Agrestowe ciasto z kruszonką

Opublikowano: 24.04.2008, 22:55
Reklama
Składniki:
3/4 kg agrestu
Ciasto:
25 dag masła,
25 dag cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
starta skórka z 1 cytryny,
4 jajka
100 ml mleka,
30 dag mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Kruszonka:
2/3 szklanki mąki,
1/3 szklanki cukru,
7, 5 dadag masła.
Reklama
Przygotowanie:
Ze składników kruszonki wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki. Utrzeć masło z cukrem, cukrem waniliowym i startą skórką cytryny. Wbić jajka, stopniowo wlewamy mleko. Wsypać proszek do pieczenia i przesianą mąkę, ciągle mieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Wlać ciasto. Ułożyć na nim agrest. Kruszonkę zetrzeć na grubej tarce. Posypać. Piec w temp. 180 st. C przez 35 minut.
Reklama
Reklama
Reklama