Składniki:
- pół szklanki mąki
- 3 jajka
- po 3 łyżki orzechów i cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 dag agrestu
- 2 galaretki morelowe
Krem:
- 50 dag serka mascarpone
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- galaretka cytrynowa
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wrzątku, mieszając, dodawać mąkę z proszkiem i zmielonymi orzechami, na końcu ubitą pianę, wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem, piec 45 min w 170 st. C, ostudzić, przekroić.
2. Na krem: serek utrzeć z utartymi na parze żółtkami z cukrem pudrem, domieszać ubitą pianę z białek.
3. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki wody, chłodną połączyć z kremem, połowę położyć na placku, na nim połowę owoców, resztę kremu i owoce, zalać wcześniej przygotowaną morelową galaretką, schłodzić w lodówce.