Reklama

Grillowanie kojarzy się z relaksem i spotkaniami z rodziną czy przyjaciółmi. Niestety, każdy sezon grillowy kończy się tym samym – brudnym rusztem. Tłuszcz, przypalone resztki jedzenia i osad z dymu potrafią skutecznie zniechęcić do czyszczenia. Zamiast sięgać po silne detergenty, które mogą być szkodliwe dla zdrowia i środowiska, warto zastosować do czyszczenia grilla domowe, ekologiczne sposoby. Jednym z nich są fusy z kawy.

Reklama

Dlaczego fusy z kawy pomagają wyczyścić grilla?

Zużyte fusy mają właściwości ścierne i neutralizują zapachy. Dzięki temu sprawdzają się jako naturalny środek czyszczący, szczególnie tam, gdzie potrzeba delikatnego, ale skutecznego usuwania zabrudzeń. Drobinki fusów działają jak dość delikatny papier ścierny, a zawarte w nich naturalne olejki pomagają rozpuszczać zaschnięty brud.

Nie ma się jednak co oszukiwać, że same fusy wystarczą, aby doskrobać zaschnięte osady z przypalonego tłuszczu i dymu z kratki grilla. Dlatego do fusów warto dodać coś jeszcze.

Co dodać do fusów, aby działały jeszcze skuteczniej?

Do wyboru są dwie sensowne opcje – soda oczyszczona lub woda utleniona. Obie mają działanie czyszczące, ale różnią się nieco sposobem działania:

  • Soda oczyszczona ma właściwości ścierne i zasadowe. Pomaga zmiękczać tłuszcz i przyspiesza jego usuwanie z metalowej powierzchni. W połączeniu z fusami daje świetny, „ziarnisty” środek do szorowania.
  • Woda utleniona działa przede wszystkim odkażająco i lekko wybielająco. Pomaga usuwać osady biologiczne (np. pozostałości białka), ale jest mniej skuteczna mechanicznie niż soda.

Jeśli zależy ci na usunięciu tłustych, przypalonych resztek z kratki grilla, lepszym wyborem będzie soda oczyszczona. Jest tańsza, łatwiej dostępna i skuteczniejsza przy cięższych zabrudzeniach. Jeśli chcesz, możesz połączyć wszystkie 3 składniki.

Przepis na pastę czyszczącą z fusów i sody

Składniki:

  • 3 łyżki fusów z parzonej kawy, mogą być wilgotne,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej,
  • 1–2 łyżki wody.

Sposób przygotowania: W miseczce wymieszaj fusy z kawy z sodą. Dodaj wodę – powinna powstać pasta o konsystencji mokrego piasku. Mieszankę najlepiej przygotować tuż przed użyciem.

Pasta z fusów po kawie i sody do czyszczenia grilla
Pasta z fusów kawy i sody skutecznie doczyści kratkę grilla, fot. Adobe Stock, Paweł Kacperek

Jak używać pasty do czyszczenia kratki grilla?

Żeby nie marnować czasu, najpierw usuń z kratki grilla grubsze zabrudzenia, np. szybko oskrobując ją metalową „łopatką” lub szczotką.

Nałóż pastę z fusów i sody bezpośrednio na kratkę, szczególnie na mocno zabrudzone miejsca. Zostaw na 5 minut w miejscu zacienionym.

Szoruj za pomocą szczotki do grilla, gąbki z twardszą stroną lub zmiętą folią aluminiową. Spłucz dokładnie wodą, najlepiej ciepłą.

Po czyszczeniu warto wytrzeć kratkę do sucha lub podgrzać ją na chwilę w grillu, aby zapobiec rdzewieniu.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama