Wystarczą te 4 domowe składniki, a osmolona patelnia będzie lśnić jak nowa. Ten patent kosztuje grosze i nie wymaga szorowania
Każdy z nas zna to zna – od spodu patelnia straszy czarną skorupą, a szorowanie tylko pogarsza sprawę. Zanim sięgniesz po stalowy druciak albo kupisz nowe naczynie, wypróbuj sprawdzony domowy trik. Z pomocą kilku prostych składników, które masz w kuchni, pozbędziesz się osmalenia bez żadnego wysiłku. I to w mniej niż pół godziny.

Patelnia z osmolonym spodem nie tylko wygląda nieestetycznie, ale często zostawia brudne ślady na kuchence i blatach. Wiele osób próbuje takie zanieczyszczenia szorować metalowymi gąbkami albo sięga po silne chemiczne środki, co może uszkodzić patelnię.
Tymczasem istnieje prosty, a przy tym skuteczny sposób, który bez większego wysiłku pozwala przywrócić naczyniom czystość. Woda z octem tu nie wystarczy. Trzeba wykorzystać cztery popularne produkty, które niemal każdy ma w domu: sól, sodę oczyszczoną, płyn do naczyń i ocet. Działa nawet na stare, grube przypalenia!
Jak wyczyścić osmalone dno patelni bez szorowania
Do czyszczenia patelnia musi być sucha i ostudzona. Odwróć patelnię dnem do góry i połóż ją np. na gazecie lub ceracie, żeby nie pobrudzić blatu.
- Na spód patelni równomiernie wysyp cienką warstwę zwykłej soli kuchennej.
- Następnie posyp całość sodą oczyszczoną – również równomiernie.
- Na sól i sodę nanieś cienką warstwę płynu do mycia naczyń. Upewnij się, że całe dno i ewentualnie boki patelni są umazane mieszanką soli, sody i płynu do naczyń.
- Przykryj dno i boki patelni papierowymi ręcznikami, a na ręcznik wlej pomalutku ocet, aby wsiąkł w papier i aby ręczniki przywarły do powierzchni patelni. W razie potrzeby lekko dociśnij.
- Całość przykryj torebką foliową, zwłaszcza jeśli patelnia była mocno osmolona. Odczekaj 15-30 minut – tym dłużej im większe były zabrudzenia.
Po odczekaniu załóż rękawiczki i zacznij usuwać ręczniki papierowe, zbierając nimi nałożone składniki wraz z brudem. Całość, a co najmniej zdecydowana większość osmalenia, powinna już z łatwością zejść. Pozostałości zetrzyj zwilżoną gąbką. Spłucz wodą i wytrzyj do sucha.
Dlaczego ten sposób działa tak skutecznie?
Każdy z użytych składników ma inne, właściwości. Razem doskonale się uzupełniają:
- Sól delikatnie ściera zabrudzenia.
- Soda oczyszczona rozbija cząsteczki tłuszczu i działa jak naturalny odkamieniacz.
- Płyn do naczyń rozpuszcza tłuste osady.
- Ocet wzmacnia efekt dzięki reakcji z sodą, pomagając oderwać przypalone warstwy bez konieczności szorowania.
Jeśli patelnia ma grube, stare przypalenia, można zabieg powtórzyć lub lekko podgrzać patelnię (np. na kilka minut w niskiej temperaturze w piekarniku) przed rozpoczęciem czyszczenia. Ten trik sprawdza się nie tylko w przypadku patelni. W ten sam sposób możesz oczyścić garnki, blachy czy ruszty kuchenne, ale nie każde.

Do jakich naczyń można stosować tę metodę czyszczenia?
Domowa mieszanka z soli, sody oczyszczonej, płynu do naczyń i octu doskonale sprawdza się w przypadku:
- patelni stalowych i żeliwnych (od spodu) – nawet silnie osmolone dno można wyczyścić bez ryzyka uszkodzenia materiału;
- garnków i patelni ze stali nierdzewnej – można stosować zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz, jeśli nie ma powierzchni nieprzywierającej powierzchni;
- naczyń aluminiowych bez powłok – soda może lekko zmatowić aluminium, ale skutecznie usuwa przypalenia;
- naczyń emaliowanych (z zewnątrz) – pod warunkiem, że emalia nie jest uszkodzona ani pęknięta.
Do jakich naczyń NIE należy stosować tej metody:
- patelnie i garnki z powłoką teflonową, ceramiczną lub granitową (od środka!) – sól i soda mogą zarysować delikatną powłokę, co osłabi jej właściwości nieprzywierające;
- naczynia z uszkodzoną powłoką lub odpryskami emalii – ocet i soda mogą wnikać w mikrouszkodzenia, pogłębiając korozję;
- miedź i mosiądz – mogą wchodzić w reakcje z octem, co prowadzi do przebarwień lub zmatowienia;
- szkło żaroodporne i ceramika – sól może zostawić mikrorysy, a soda nie zawsze skutecznie działa na przypalenia w tych materiałach.
Jeśli nie jesteś pewna, z jakiego materiału wykonane jest naczynie, lepiej będzie najpierw przetestować metodę na małym, mniej widocznym fragmencie. W przypadku delikatnych powłok zawsze należy unikać składników ściernych (jak sól) lub użyć jedynie rozcieńczonego octu i płynu do naczyń.
Czytaj także:
- Wymieszaj fusy z kawy z tym kuchennym składnikiem. Przypalone garnki i patelnie będą jak nowe
- Oto najlepsze domowe sposoby na przypalony garnek po mleku, sosie lub czymkolwiek innym
- Jak wyczyścić żelazko - sposoby na zakamienione i przypalone żelazko