Odpowiednia temperatura - rady pani domu
Zwykle nie zastanawiamy się nad temperaturą, w której wykonujemy różne czynności, choć często jest ona gwarancją sukcesu.

Nie zdajemy sobie nawet sprawy, jak bardzo temperatura otoczenia wpływa na nasze życie. Herbata zalana zimną wodą stanie się niesmaczna, zaś cebulki roślin przechowywane w bardzo ciepłym pomieszczeniu zmarnieją i nie wzejdą. Warto więc czasem sprawdzać temperaturę. Pomoże nam w tym zwykły termometr pokojowy lub spirytusowy – gospodarczy, z zakresem od -10 do 110 st. C (od 5 zł).
1 z 6

+ 4° - przechowywanie cebulek
2 z 6

+16° - serwowanie wina
Czerwone jest najsmaczniejsze, gdy jego temperatura wynosi 16–18 st. C. Różowe powinno mieć 11 stopni. Zbyt zimny trunek traci smak, w zbyt ciepłym zaczyna dominować smak alkoholu.
3 z 6

+18° - malowanie i tapetowanie
Optymalna temperatura to 18 stopni. Gdy jest zimniej, klej lub farba długo schną i mogą pojawić się plamy. W zbyt wysokiej pod tapetą tworzą się pęcherze, a farba źle się rozprowadza.
4 z 6

+20° - woda w wazonie
Tulipany, narcyzy, dalie, anemony wkładaj do wody o temp. 20 st. C. W takiej temperaturze otwiera się system wiązek przewodzących wodę i łodygi nie tracą
jędrności (tzw. turgoru).
5 z 6

+75° - parzenie herbaty
Owocową, zieloną i białą zalewamy wodą o temp. 75 st., czarna wymaga 90 st. C. Herbata zaparzona w zbyt gorącej wodzie nabiera gorzkiego smaku i traci aromat.
6 z 6

+160° - topienie tłuszczu
Najbezpieczniejsza temperatura topienia tłuszczu wynosi 160 stopni. Jeżeli jest wyższa, tłuszcz zaczyna się palić i tworzą się rakotwórcze nadtlenki lipidowe.