Noże kuchenne
Każdy pełni swoją jedyną, niepowtarzalną funkcję!

Nóż kucharski, zwany także rzeźniczym, jest największy i najważniejszy. Generalna zasada przy jego wyborze brzmi: im cięższy, tym lepszy. Paradoksalnie wymaga bowiem wówczas mniejszego wysiłku przy pracy. Powinien być też dobrze wyważony i wygodnie leżeć w dłoni (trzeba wziąć go do ręki i sprawdzić, czy nie przechyla się na prawo czy lewo podczas krojenia). Jakie jeszcze inne modele noży przydadzą się w kuchni? Oto nasze podpowiedzi:
Nóż do masła i past
Ma dość szerokie ostrze, które pomaga rozprowadzić miękką masę.
Nóż do kanapek
Ząbki ułatwiają krojenie świeżych bułek, powłoka ceramiczna zapobiega przywieraniu żywności.
Nóż do miękkich owoców i warzyw
Musi mieć ząbki, by poradził sobie ze śliską skórką np. pomidorów.
Nóż do chleba
Powinien być długi (co najmniej 20 cm). Ząbkowane ostrze ułatwia krojenie świeżego pieczywa.
Nóż do sera
Ma być solidny, by pokroił także np. twardy parmezan. Specjalne otwory zapobiegają przyklejaniu się plasterków sera podczas krojenia, a widelczyk na czubku – chwytanie i przenoszenie ich na talerz.
Nóż do wycinania dekoracji
Krótkie, wyprofilowane ostrze pozwala wygodnie operować w różne strony. Im cieńsze, tym lepsze i wygodniejsze.
Zobacz, jakie noże kuchenne znajdziesz w sklepach!
1 z 7

Nóż kuchenny do masła, past, miękkich serów (Fiskars.pl, 22 zł)
2 z 7

Nóż kuchenny do kanapek (neoflam.pl 40 zł)
3 z 7

Nóż kuchenny rzeżniczy (Fiskars 35 zł)
4 z 7

Nóż kuchenny do chleba (Fiskars 72 zł)
5 z 7

Nóż kuchenny do sera (fide.pl, 100 zł)
6 z 7

Nóż kuchenny do wycinania dekoracji (Fiskars 19 zł)
7 z 7

Nóż kuchenny do miękkich owoców i warzyw (Gerlach 28 zł)