Reklama

Nóż kucharski, zwany także rzeźniczym, jest największy i najważniejszy. Generalna zasada przy jego wyborze brzmi: im cięższy, tym lepszy. Paradoksalnie wymaga bowiem wówczas mniejszego wysiłku przy pracy. Powinien być też dobrze wyważony i wygodnie leżeć w dłoni (trzeba wziąć go do ręki i sprawdzić, czy nie przechyla się na prawo czy lewo podczas krojenia). Jakie jeszcze inne modele noży przydadzą się w kuchni? Oto nasze podpowiedzi:

Reklama

Nóż do masła i past

Ma dość szerokie ostrze, które pomaga rozprowadzić miękką masę.

Nóż do kanapek

Ząbki ułatwiają krojenie świeżych bułek, powłoka ceramiczna zapobiega przywieraniu żywności.

Nóż do miękkich owoców i warzyw

Musi mieć ząbki, by poradził sobie ze śliską skórką np. pomidorów.

Nóż do chleba

Powinien być długi (co najmniej 20 cm). Ząbkowane ostrze ułatwia krojenie świeżego pieczywa.

Nóż do sera

Ma być solidny, by pokroił także np. twardy parmezan. Specjalne otwory zapobiegają przyklejaniu się plasterków sera podczas krojenia, a widelczyk na czubku – chwytanie i przenoszenie ich na talerz.

Reklama

Nóż do wycinania dekoracji

Krótkie, wyprofilowane ostrze pozwala wygodnie operować w różne strony. Im cieńsze, tym lepsze i wygodniejsze.

Zobacz, jakie noże kuchenne znajdziesz w sklepach!

Reklama
Reklama
Reklama