Nakrycia stołu
Jeśli zależy ci, by świąteczne przyjęcie było przygotowane bez zarzutu zacznij od idealnego, eleganckiego nakrycia stołu. Podpowiadamy, jak to zrobić bez wpadki.

Bez ścisku
Aby goście siedzieli za stołem swobodnie i nie byli ściśnięci, powinnaś zarezerwować po ok. 60-70 cm szerokości i 40 cm głębokości dla jednej osoby. Stoły w miarę możliwości ustaw tak, by każdy z zaproszonych mógł wstać i opuścić swoje miejsce nie przeszkadzając innym. Krzeseł nie wsuwaj zbyt głęboko pod stół.
Najpierw obrus
Bez białego, pięknie wyprasowanego obrusa trudno sobie wyobrazić świąteczne przyjęcie, a zwłaszcza nakrycia stołu wigilijnego. Brzegi obrusa powinny zwisać z każdej strony blatu na długość ok. 25 cm. Jeśli stół ma delikatną i śliską powierzchnię, dobrze ułożyć pod obrusem podkładkę z miękkiej tkaniny, np. flaneli. Ochroni ona blat i zapobiegnie przesuwaniu się obrusa.
Nie tylko na Wigilię
Znajomość zasad rozstawiania zastawy i układania sztućców przyda się nie tylko podczas nakrywania do stołu bożonarodzeniowego.
Nakrywanie stołu rozpoczynamy od dużych płytkich talerzy, które pełnią rolę podstawy pod zastawę i pozostają na stole od początku do końca przyjęcia. Ustawia się na nich inne nakrycia. Talerz na danie główne powinien stać ok. 2 cm od krawędzi stołu. Sztućce rozkładamy w takim porządku, w jakim będą używane, rozpoczynając od zewnętrznej strony. Te sztućce, które będziemy trzymać w prawej ręce układamy po prawej stronie talerza, a więc najpierw łyżka, a następnie nóż. Po lewej stronie kładziemy widelec lub widelce.Ostrza noży skierowane powinny być w lewo.
Elegancko z przystawką
Do przystawki, jeśli jest przewidziana przed daniem głównym, podajemy dodatkowy nóż i widelec. Nóż układamy po prawej stronie łyżki do zupy, widelec powinien leżeć nieco wysunięty do góry po lewej stronie widelca do dania głównego. Gdy w menu zaplanowaliśmy chleb i masło stawiamy na nie (na lewo od widelców) talerzyk z nożem deserowym. Sztućce do deseru kładziemy u góry nakrycia. Trzonek łyżeczki kierujemy na prawo, widelczyka na lewo. Kieliszek do wina, które podamy do dania głównego stawiamy ok. 1 cm nad czubkiem noża do dania głównego. Jeśli przewidujemy więcej trunków - kieliszek, który będzie używany jako pierwszy, powinien stać najbliżej talerza po prawej stronie.
Bez serwetek ani rusz!
Serwetki starajmy się dobrać do barwy zastawy i obrusa. Najpraktyczniejsze są te o wymiarach 50x50 cm, ale mogą być też mniejsze. Warto je kunsztownie ułożyć, albo ozdobić pierścieniem.