Małe, urocze i trujące. Zanim wstawisz konwalie do wazonu, sprawdź kiedy mogą ci poważnie zaszkodzić
Konwalie to urocze kwiaty o delikatnych, białych dzwoneczkach i słodkim zapachu, które często kojarzą się z wiosną. Ich subtelny wygląd to jednak tylko pozory. Cała roślina, włącznie z kwiatami, liśćmi i owocami, jest silnie trująca. Zawiera glikozydy nasercowe, które mogą powodować zatrucia, a nawet problemy z układem krążenia. Choć wyglądają niewinnie, konwalie najlepiej podziwiać z dystansem i trzymać z dala od dzieci oraz zwierząt.

W maju zaczyna się sezon na konwalie (łac. Convallaria majalis), których gęste kolonie ozdabiają lasy. Z racji wdzięcznego wyglądu są chętnie zbierane, wiązane w bukiety i wstawiane do wazonów. Jej liście są szerokie, matowozielone, ale cały urok roślina zawdzięcza smukłym kwiatostanom z białymi, pachnącymi dzwoneczkami. Owoce to czerwone jagody z nasionami.
Warto pamiętać, że każdy element konwalii zawiera szkodliwe substancje. Dowiedz się, w jaki sposób mogą zaszkodzić, czego nie robić i jak reagować w razie przypadkowego zjedzenia.
Dlaczego konwalia jest trująca?
Z konwalii majowej wyodrębniono co najmniej 38 związków należących do grupy glikozydów nasercowych (w tym konwalatoksyna, konwalozyd i lokunjozyd, które wpływają na serce). Zawiera też liczne saponiny, które podrażniają układ pokarmowy.
Trujące są wszystkie jej części, przy czym największe ilości glikozydów znajdują się w korzeniach. Związki te wykazują działanie podobne do glikozydów naparstnicy, wpływając negatywnie na przewodzenie impulsów w sercu, dlatego w skrajnych przypadkach mogą wywołać nawet zatrzymanie krążenia.
Kiedy konwalia jest niebezpieczna?
Do zatrucia konwalią może dojść przede wszystkim po spożyciu nawet niewielkiej ilości rośliny lub wody, w której stały kwiaty. Konwalie można wąchać, ale lepiej nie przesadzać. Przebywanie w zamkniętym pomieszczeniu z dużą liczbą kwiatów może wywołać zawroty i bóle głowy. Lepiej unikać długotrwałej inhalacji.
Wszystkie części rośliny świeżej i wysuszonej mają działanie toksyczne. Szczególne zagrożenie stanowią czerwone owoce, które ze względu na atrakcyjny wygląd są częstą przyczyną zatruć u dzieci.
Objawy zatrucia po kontakcie z konwaliami
Spożycie trującej rośliny wywołuje różnorodne objawy, w przypadku konwalii to głównie:
- nudności,
- wymioty,
- biegunkę,
- bóle głowy,
- zawroty głowy,
- złe samopoczucie,
- osłabienie,
- zaburzenia świadomości,
- zagrażającą życiu arytmię serca (np. bardzo wolne lub nieregularne bicie serca).
Pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić po spożyciu konwalii, jest wywołanie wymiotów i wezwanie pogotowia lub udanie się do szpitala. Wykonuje się płukanie żołądka lub leczenie węglem aktywowanym, podaje inne środki farmakologiczne, które odwracają negatywny wpływ rośliny na zdrowie. Konieczny jest kontakt z lekarzem.
Czytaj także: