Reklama

W maju zaczyna się sezon na konwalie (łac. Convallaria majalis), których gęste kolonie ozdabiają lasy. Z racji wdzięcznego wyglądu są chętnie zbierane, wiązane w bukiety i wstawiane do wazonów. Jej liście są szerokie, matowozielone, ale cały urok roślina zawdzięcza smukłym kwiatostanom z białymi, pachnącymi dzwoneczkami. Owoce to czerwone jagody z nasionami.

Reklama

Warto pamiętać, że każdy element konwalii zawiera szkodliwe substancje. Dowiedz się, w jaki sposób mogą zaszkodzić, czego nie robić i jak reagować w razie przypadkowego zjedzenia.

Dlaczego konwalia jest trująca?

Z konwalii majowej wyodrębniono co najmniej 38 związków należących do grupy glikozydów nasercowych (w tym konwalatoksyna, konwalozyd i lokunjozyd, które wpływają na serce). Zawiera też liczne saponiny, które podrażniają układ pokarmowy.

Trujące są wszystkie jej części, przy czym największe ilości glikozydów znajdują się w korzeniach. Związki te wykazują działanie podobne do glikozydów naparstnicy, wpływając negatywnie na przewodzenie impulsów w sercu, dlatego w skrajnych przypadkach mogą wywołać nawet zatrzymanie krążenia.

Kiedy konwalia jest niebezpieczna?

Do zatrucia konwalią może dojść przede wszystkim po spożyciu nawet niewielkiej ilości rośliny lub wody, w której stały kwiaty. Konwalie można wąchać, ale lepiej nie przesadzać. Przebywanie w zamkniętym pomieszczeniu z dużą liczbą kwiatów może wywołać zawroty i bóle głowy. Lepiej unikać długotrwałej inhalacji.

Wszystkie części rośliny świeżej i wysuszonej mają działanie toksyczne. Szczególne zagrożenie stanowią czerwone owoce, które ze względu na atrakcyjny wygląd są częstą przyczyną zatruć u dzieci.

Objawy zatrucia po kontakcie z konwaliami

Spożycie trującej rośliny wywołuje różnorodne objawy, w przypadku konwalii to głównie:

  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunkę,
  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • złe samopoczucie,
  • osłabienie,
  • zaburzenia świadomości,
  • zagrażającą życiu arytmię serca (np. bardzo wolne lub nieregularne bicie serca).

Pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić po spożyciu konwalii, jest wywołanie wymiotów i wezwanie pogotowia lub udanie się do szpitala. Wykonuje się płukanie żołądka lub leczenie węglem aktywowanym, podaje inne środki farmakologiczne, które odwracają negatywny wpływ rośliny na zdrowie. Konieczny jest kontakt z lekarzem.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama