Reklama

Coraz więcej ogrodników i miłośników roślin doniczkowych zaprzestaje używania sztucznych nawozów. Wiele osób próbuje przygotowywać swoje własne mieszanki nawożące, nie wiedząc nawet o tym, że proste i skuteczne rozwiązanie kryje się... w każdej lodówce i sklepie spożywczym.

Reklama

Kuchnia jest źródłem wielu pożytecznych środków i prawdziwą skarbnicą składników odżywczych koniecznych dla zdrowego wzrostu roślin. Nawóz ze skórki awokado, banana, batata... Żaden z nich nic cię nie kosztuje, a działają równie skutecznie, co najdroższe odżywki ze sklepów ogrodniczych.

Prawdziwym hitem jest stosowanie w formie naturalnego nawozu... zwykłego mleka. Dlaczego warto to robić? Ten produkt rewelacyjnie wpływa na wzrost roślin, działa również wzmacniająco i chroni kwiaty przed wieloma infekcjami. Sprawa jest bardzo prosta. Mleko zawiera przecież w sobie mnóstwo wapnia.

Jak stosować mleko jako nawóz?

Mleko możesz stosować w każdej formie - także świeże oraz w proszku. My polecamy używać tego, którego termin skończył się kilka dni wcześniej. W ten sposób unikniesz wyrzucania żywności (oraz oczywiście zatrucia pokarmowego).

Stosowanie mleka w formie nawozu ma jednak swoje ograniczenia.

  • Zbyt duża ilość może mieć opłakane skutki - płyn zepsuje się i sprawi, że rośliny będą marnieć.
  • Mleka lepiej nie stosować podczas upałów. Wtedy skwaśniej i jedynym skutkiem nawożenia będzie nieprzyjemny zapach.
  • Produkt należy koniecznie zmieszać z wodą - np. 50 ml mleka na 250 ml wody.
  • Unikaj nanoszenia mleka na liście. Powinno być wylewane bezpośrednio na glebę. W przeciwnym razie może przyczynić się do rozwoju chorób liści.
Reklama

Czytaj także:
Czym nawozić kwiaty? Poznaj rodzaje nawozów!
Twoje roślinki marnieją? Zobacz, co może być przyczyną! Oto 4 częste choroby!
Najpiękniejsze zielone kwiaty doniczkowe - na które się zdecydujesz?

Reklama
Reklama
Reklama