Reklama

23 grudnia to zawsze moment najbardziej intensywnych przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. Nie odkładaj wszystkiego na ostatnią chwilę, tuż przed kolacją wigilijną. Zobacz, co warto zrobić już dzień przed Wigilią!

Reklama

Uwaga - w naszym harmonogramie zakładamy, że już dawno kupiłaś prezenty, zrobiłaś generalne porządki przygotowałaś dekoracje i umyłaś okna.

Co zrobić dzień przed świętami?

  1. Zapakuj prezenty. Nie warto odkładać tego na wigilijny wieczór - każdy już wtedy wypatruje świętego Mikołaja, więc najlepiej aby upominki były opakowane.
  2. Umyj łazienkę i WC. Potem już nie powinna się zabrudzić, na święta pozostanie czysta. Nie ma sensu odkładać tego na 24 grudnia.
  3. Dzień przed Wigilią spokojnie możesz przyrządzić kutię lub kluski z makiem. Będą wtedy smakować najlepiej! Przez noc idealnie "przejdą" smakiem.

Zobacz przy okazji nasze przepisy na makowe pyszności:

Łamańce z makiem - przepis
Kutia - przepis Ani Starmach
Jak zrobić kutię?

  1. Dzień przed Wigilią spokojnie możesz też przyrządzić rybę w galarecie. Do świąt na pewno nic jej się nie stanie. Unikniesz też stresu pod tytułem: "Ojej, galareta jeszcze się nie zsiadła!".
  2. W tym dniu przyrządź też kompot z suszu, rybę po grecku i wigilijną kapustę.
  1. Jeśli zamroziłaś na święta jakieś potrawy, np. pierogi świąteczne, wieczorem wyjmij je z zamrażarki i pozostaw na całą noc w lodówce, aby się rozmroziły.
  2. 23 grudnia można przyrządzić też śledzie - to właśnie na drugi dzień zachwycą pełnią smaku i aromatu.
Reklama
  1. Jeśli na Boże Narodzenie tradycyjnie przygotowujesz sernik, koniecznie przyrządź go na dzień przed Wigilią, aby smakował jak najlepiej! Idealnego sernika nie powinnaś piec w tym samym dniu, w którym go serwujesz.
Reklama
Reklama
Reklama