Reklama

Porzeczki to jedne z ukochanych owoców Polaków. Są smaczne, zdrowe i łatwe w uprawie. Warto jednak o nie zadbać, by poprawić owocowanie i zwiększyć plony. W tym celu koniecznie należy przeprowadzić przycinanie porzeczek.

Reklama

Przycinanie porzeczek po zbiorach

Przycinanie to nieodzowny element pielęgnacji krzewów i drzewek owocowych. Zabieg ten pozwala na regenerację roślin, wzmacnia ich odporność, a także sprawia, że lepiej plonują. Zwyczajowo przycinanie przeprowadza się wczesną wiosną, jeszcze przed owocowaniem, a także po zbiorach owoców. Nie inaczej jest w przypadku porzeczek, które warto przycinać właśnie latem.

W zależności od odmiany i panujących warunków klimatycznych, porzeczki przycina się już od połowy lipca, aż do jesieni. Owocowanie wymaga od krzewów dużych nakładów energii, dlatego tak ważne jest, by po zbiorach ułatwić roślinie regenerację i poprawić jej kondycję.

Przycinanie porzeczek zapobiega rozwojowi infekcji i wzmacnia odporność roślin na działanie patogenów. Przerzedzenie krzewu poprawia cyrkulację powietrza i zapewnia lepszy dostęp do światła, korzystnie wpływając na jego rozwój i plonowanie, a także ograniczając działanie szkodliwych czynników, w tym grzybów i pleśni.

Jak przycinać porzeczki w lipcu?

Przycinanie porzeczek w lipcu należy zacząć od inspekcji krzewu i pozbycia się wszelkich pędów, które ograniczają rozwój krzewów. Chodzi tu przede wszystkim o usunięcie pędów z widocznymi zmianami chorobowymi, a także uszkodzeniami. Chore i uszkodzone pędy powinny zostać usunięte u podstawy rośliny. To samo dotyczy starych pędów, które produkują mniej owoców.

Następnie usuwamy pędy, które ograniczają przestrzeń i dostęp do świata słonecznego, zaburzając tym samy wzrost i owocowanie porzeczki. Dotyczy to pędów krzyżujących się i nakładających na inne, a także rosnących w środku krzewu.

Pędy wyrastające po bokach krzewu należy skrócić do ok. 1/3 długości. Przyciąć należy także pędy jednoroczne, zachowując wszystkie z nich, ponieważ będą obficie owocowały w przyszłym sezonie.

Przycinanie porzeczek należy przeprowadzić po zbiorach owoców
Przycinanie porzeczek należy przeprowadzić po zbiorach owoców, fot. Adobe Stock, L.Bouvier

Zadbaj o porzeczki latem

W regeneracji krzewów porzeczek i przygotowaniu ich na nadejście okresu jesienno-zimowego warto także wykorzystać specjalne odżywki. Idealnie sprawdzą się tu domowe nawozy przygotowane na bazie ekologicznych składników.

W uprawie porzeczki często wykorzystuje się naturalne rozwiązania, takie jak kompost, gnojówka czy obornik.

Warto również samodzielnie przygotować domowy nawóz do porzeczek z banana. Skórka banana zawiera cenne składniki odżywcze, które wzmocnią roślinę i wzbogacą podłoże. Dzięki temu krzew łatwiej poradzi sobie w trudnych warunkach jesienno-zimowych, a w kolejnym sezonie odwdzięczy się bogactwem soczystych kiści.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama