Reklama

Jednym z najprostszych i jednocześnie niezwykle skutecznych sposobów na pozbycie się uporczywych chwastów jest wykorzystanie siły słońca i zwykłej folii spożywczej. To ekologiczne (choć z perspektywy samych chwastów raczej niehumanitarne) rozwiązanie, które nie tylko ogranicza potrzebę pielenia, ale także nie narusza struktury gleby, nie szkodzi uprawom i nie wymaga stosowania środków chemicznych.

Reklama

Jak działa "gotowanie" chwastów?

Metoda polega na przykryciu wybranego fragmentu gleby przezroczystą folią spożywczą lub strechem. Pod wpływem słońca ziemia pod folią nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury (nawet powyżej 60 stopni). To właśnie ten efekt cieplarniany "gotuje" chwasty oraz nasiona znajdujące się w wierzchniej warstwie podłoża.

Folia przepuszcza światło, ale zatrzymuje ciepło, co prowadzi do szybkiego obumierania niechcianej roślinności. Wysoka temperatura skutecznie niszczy nie tylko zielone części chwastów, ale też ich korzenie i ukryte w glebie nasiona, które dopiero miały wykiełkować. A co najważniejsze - jeśli owiniesz folią jedynie chwast, słońce nie wypali roślin dookoła.

To szczególnie ważne w przypadku grządek i domowego warzywniaka, gdzie stosowanie chemicznych preparatów czy oprysk z octu na chwasty może zaszkodzić "dobrym" roślinom.

na czym polega gotowanie chwastów folią
Zapomnij o ręcznym pieleniu chwastów, fot. Adobe Stock, rodimovpavel

Kiedy i gdzie najlepiej stosować folię?

Najlepsze efekty osiągniesz latem, kiedy słońce najmocniej operuje - wtedy gleba nagrzewa się najszybciej. Zabieg możesz przeprowadzić na grządkach warzywnych przed sezonem sadzenia, na rabatach, ale też na ścieżkach czy między płytkami, gdzie najtrudniej usuwa się chwasty ręcznie. Przykryj wybrany obszar przezroczystą folią i dociśnij jej brzegi ziemią, kamieniami lub deskami. Pozostaw folię na minimum 3-4 dni, a najlepiej na cały tydzień.

W tym czasie chwasty zaczną w zasadzie pielić się same, a ty zyskasz czysty i zdrowy ogród. Metoda „gotowania” chwastów folią jest nieinwazyjna, ekologiczna i nie wpływa negatywnie na strukturę gleby, jak może to robić sól czy herbicydy. To idealne rozwiązanie dla działkowców i ogrodników, którzy szukają prostych, ale skutecznych trików bez użycia chemii.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama