Ten nawóz do pomidorów zrobisz dosłownie za darmo. Zastosuj proporcję 1:10, a krzaczki ugną się od dorodnych owoców
Jeśli hodujesz pomidory we własnym ogródku, z pewnością wiesz, jak ważne jest ich regularne nawożenie. Jednak zamiast sięgać po sklepowe nawozy, które często kosztują niemało i bywają naszpikowane chemią, można sięgnąć po rozwiązanie, które nic nie kosztuje, a działa skutecznie. Wystarczy wybrać się na spacer z sekatorem i zebrać kilka trochę pokrzyw – zrobisz z nich naturalny nawóz, który twoje pomidory pokochają.

Pomidor to dość wymagające warzywo. Intensywnie rośnie, potrzebuje dużo składników pokarmowych, a bez odpowiedniego nawożenia łatwo się osłabia i słabo owocuje. Wcale nie trzeba jednak sięgać po sklepowe preparaty, żeby zapewnić mu to, co najlepsze.
Gnojówka z pokrzywy to jeden z najtańszych, a zarazem najskuteczniejszych naturalnych nawozów, które można samodzielnie przygotować. Za darmo! Stosowany w odpowiedniej proporcji poprawia wzrost, pobudza kwitnienie i owocowanie, a przy okazji wzmacnia odporność pomidorów.
Jak przygotować gnojówkę z pokrzywy?
Do przygotowania nawozu potrzebujesz tylko trzech rzeczy: świeżej pokrzywy, wody i nieprzezroczystego pojemnika, np. beczki, wiadra, plastikowego zbiornika.
Składniki:
- ok. 1 kg świeżej pokrzywy,
- 10 litrów deszczówki lub odstanej wody z kranu.
Sposób przygotowania:
- Pokrzywy posiekaj lub porwij na mniejsze kawałki i umieść w pojemniku.
- Zalej 10 litrami wody.
- Przykryj pojemnik gazą lub luźno pokrywką, by umożliwić dostęp powietrza i jednocześnie ochronić przed owadami.
- Odstaw w zacienione, ciepłe miejsce. Codziennie mieszaj.
- Po 10–14 dniach (w zależności od temperatury) gnojówka będzie gotowa. Poznasz to po charakterystycznym zapachu i braku piany na powierzchni.
Gotowy roztwór trzeba przecedzić i rozcieńczać przed użyciem w proporcji 1:10 - 1 litr gnojówki na 10 litrów wody.
Jak stosować gnojówkę z pokrzywy pod pomidory
Gnojówkę stosuj tylko rozcieńczoną, gdyż stężony roztwór mógłby źle wpłynąć korzenie lub liście roślin. W sezonie dobrze jest nawozić gnojówką pomidory co 7–10 dni, najlepiej rano lub wieczorem i podlewać nawóz bezpośrednio pod roślinę, omijając liście.
Do początku zawiązywania owoców można stosować gnojówkę częściej – 2 razy w tygodniu. Jednak w okresie dojrzewania owoców warto ograniczyć nawożenie azotowe (a pokrzywa w azot jest szczególnie bogata), aby nie pobudzać zbyt silnego wzrostu zieleni kosztem owoców.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Nie mieszaj gnojówki z innymi nawozami (np. obornikiem, nawozami mineralnymi).
Gnojówkę można przechowywać przez kilka tygodni w chłodnym miejscu, ale najlepiej zużyć ją w ciągu miesiąca.
Pokrzywy najlepiej zbierać z dala od dróg i pól traktowanych chemikaliami – aby nawóz był naprawdę ekologiczny.
Gnojówka z pokrzywy sprawdzi się nie tylko pod pomidory, ale też ogórki, cukinie, dynie czy warzywa kapustne. To uniwersalne wsparcie dla wszystkich roślin, które lubią bogatą w azot glebę i szybki wzrost.

Dlaczego ten nawóz działa tak skutecznie?
Gnojówka z pokrzywy odżywia pomidory, gdyż zawiera:
- azot – wspomaga wzrost pędów i liści,
- potas i fosfor – niezbędne dla kwitnienia i dojrzewania owoców,
- mikroelementy (wapń, żelazo, magnez) – wzmacniają odporność roślin,
- enzymy i kwasy organiczne – poprawiają wchłanianie składników odżywczych z gleby.
Dodatkowo pokrzywa wzmacnia odporność pomidorów na choroby grzybowe i szkodniki. Regularne stosowanie takiego nawozu poprawia też strukturę gleby i rozwój mikroorganizmów glebowych.
Czytaj także:
- Co roku podlewam tym sadzonki pomidorów. Już po 2 miesiącach mam krzaczki pełne soczystych owoców
- Nawóz do pomidorów z czosnku na 2 sposoby
- Nawóz z łupinek cebuli do pomidorów: jak działa i jak stosować?