Reklama

Pelargonie są roślinami, które kwitną obficie od maja aż do pierwszych przymrozków – o ile mają zapewnioną odpowiednią ilość składników odżywczych. Bez nawożenia szybko „wyjadają” składniki z ziemi doniczkowej i zaczynają „głodować”, co powoduje ograniczenie kwitnienia.

Reklama

Ich szczególne zapotrzebowanie dotyczy przede wszystkim fosforu, który wspomaga tworzenie pąków i kwiatów oraz potasu, odpowiadającego za wybarwienie i odporność roślin. Azot, który wspiera wzrost zielonej masy, nie powinien być dostarczany pelargoniom w nadmiarze, aby wzrost liści nie zahamował wytwarzania pąków.

Domowy nawóz przygotowany ze skórek banana, otrębów i wody to prosty sposób na dostarczenie pelargoniom tych właśnie pierwiastków bez przesadnej ilości azotu.

Co zawierają bananowe skórki i otręby?

Skórki banana są szczególnie bogate w potas, ale też w fosfor i wapń – składniki niezbędne do rozwoju systemu korzeniowego i stymulacji kwitnienia. Zawierają też śladowe ilości magnezu i siarki. Co ważne, składniki te są łatwo przyswajalne przez rośliny w formie płynnej lub przekompostowanej.

Otręby pszenne z kolei dostarczają sporo fosforu, ale też dostarczają mikroelementów i są doskonałym „starterem” fermentacji. Przyspieszają procesy rozkładu materii organicznej i ułatwiają uwalnianie składników odżywczych z bananowych skórek. Dodatkowo wspomagają rozwój pożytecznych mikroorganizmów.

Jak przygotować nawóz do pelargonii?

Składniki:

  • 2–3 skórki z dojrzałych bananów (mogą być świeże lub suszone),
  • 3 łyżki otrębów pszennych (najlepiej drobnych),
  • 1 litr letniej, przegotowanej lub odstanej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Skórki banana pokrój na drobne kawałki – im mniejsze cząstki, tym szybciej zachodzi fermentacja.
  2. Włóż je do szklanego słoja lub plastikowego pojemnika z pokrywką, dodaj otręby.
  3. Zalej wszystko wodą i delikatnie wymieszaj.
  4. Zamknij pojemnik, ale nie hermetycznie – warto pozostawić niewielki dopływ powietrza.
  5. Odstaw w ciepłe, zacienione miejsce na 5–7 dni. Codziennie zamieszaj zawartość, aby przyspieszyć fermentację.
  6. Po upływie tygodnia odcedź płyn – to gotowy koncentrat nawozu.

Odcedzone resztki można zakopać w ogrodzie lub włożyć do kompostownika. Nawóz najlepiej przygotowywać w małych porcjach i przechowywać nie dłużej niż 10 dni.

Jak stosować domowy nawóz z banan i otrębów?

Tak przygotowany nawóz jest bardzo wydajny i bezpieczny dla różnych odmian pelargonii. Stosuj go raz w tygodniu od początku maja do końca sierpnia:

Podlewanie: rozcieńcz nawóz z wodą w proporcji 1:3 (czyli 1 część nawozu, 3 części wody) i podlej nim rośliny, najlepiej po zachodzie słońca lub w pochmurny dzień.

Zraszanie (opcjonalnie): rozcieńczony nawóz można także używać do zraszania liści od spodu, jednak nie podczas silnego słońca – grozi to poparzeniem roślin.

Jeśli pelargonie rosną w gruncie (np. pelargonia caliope), możesz stosować nawóz bez rozcieńczania – co 10–14 dni, w ilości ok. 100 ml na roślinę.

Nie stosuj nawozu na przesuszoną glebę – zawsze podlej roślinę wodą przed aplikacją.

Unikaj stosowania na rośliny osłabione przez choroby lub szkodniki – najpierw zadbaj o ich kondycję.

Dlaczego ten nawóz działa?

Dzięki zawartości potasu i fosforu nawóz stymuluje tworzenie pąków kwiatowych i przedłuża czas kwitnienia, a niewielka ilość azotu z otrębów stymuluje wzrost bez ryzyka „przerośnięcia” liści kosztem kwiatów.

Dodatkowo fermentacja zwiększa dostępność składników pokarmowych dla korzeni i wspomaga rozwój mikroflory glebowej. Efekt? Zdrowe, bujne rośliny i kwiaty, które dosłownie wysypują się z doniczek.

jak stosować nawóz ze skórek banana i otrębów do pelargonii
Po tym nawozie pelargonia zaskoczy cię liczbą pięknych kwiatów, fot. Adobe Stock, johnnywalker61

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama