Reklama

Skrzydłokwiat kwitnie najlepiej, gdy ma stabilne, lekko kwaśne podłoże, dostęp do rozproszonego światła i jest regularne, umiarkowanie dokarmiany. Domowe napary roślinne — szczególnie fermentowana pokrzywa — są od lat używane przez ogrodników jako tani, płynny nawóz bogaty w azot i mikroelementy. Z kolei wodne ekstrakty z czosnku mogą działać jako biostymulanty i środki wspierające zdrowie roślin. Połączenie działania obu daje skuteczną, naturalną mieszankę do podlewania skrzydłokwiatu.

Reklama

Jak przygotować napar z łupin czosnku i pokrzywy

1. Wywar z pokrzywy: zbierz pokrzywy. Napełnij wiadro do ok. 1/3 objętości świeżymi posiekanymi liśćmi. Zalej liście przegotowaną, ostudzoną wodą (stosunek ok. 1 część pokrzywy i 5 części wody). Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1-3 tygodnie, mieszając co kilka dni. Gdy piana zaniknie, a zapach straci intensywność, napar jest gotowy.

Taka gnojówkę z pokrzywy przed użyciem trzeba rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:10.

Zimą możesz robić napar z suszonych liści pokrzywy. Wystarczy 2 torebki herbatki pokrzywowej zalać gorącą wodą (500 ml) i odstawić pod przykryciem, aż wystygnie.

2. Wywar z łupin czosnku: zbierz łupiny z kilku główek czosnku. Teraz masz 2 możliwości:

  • krótkie gotowanie: włóż łupiny do garnka z wodą, zagotuj na kilka minut, odstaw do ostudzenia i odcedź.
  • sposób bez gotowania: zalej łupiny gorącą wodą, przykryj i odstaw 12-24 godziny, następnie odcedź.

3. Połącz oba „wywary”: do 1 litra rozcieńczonego naparu pokrzywowego dodaj 50-100 ml odcedzonego wywaru z łupin czosnku. Do 500 ml zaparzonej herbatki pokrzywowej dodaj 50 ml naparu z łupin czosnku. To mieszanka gotowa do podlewania.

Jak stosować nawóz z pokrzywy i łupin czosnku
Nawóz z pokrzywy i łupin czosnku stosuj co 2-4 tygodnie, fot. Adobe Stock, Андрей Журавлев

Jak stosować wyciąg z pokrzywy i czosnku

Podlewaj skrzydłokwiat raz na 2-4 tygodnie, lejąc nawóz na wilgotną ziemię.

Pokrzywa dostarcza łatwo przyswajalnego azotu oraz mikroelementów, które wspierają wzrost liści i rozwój pąków, a substancje organiczne poprawiają żyzność podłoża i aktywność mikrobiologiczną korzenia.

Wywar z czosnku dostarcza potasu i fosforu (niezbędne do kwitnienia roślin) oraz związki siarkowe i związki o aktywności biostymulującej lub antypatogennej — to może poprawić zdrowie korzeni i sprzyjać lepszemu kwitnieniu.

Ostrzeżenia i dobre praktyki

Zbyt skoncentrowane „napary” mogą uszkodzić korzenie lub zmienić pH podłoża. Zawsze testuj takie domowe mikstury na jednej roślinie.

Unikaj stosowania fermentujących naparów w pełnym słońcu i nie przechowuj ich dłużej niż kilka tygodni bez kontroli (zapach i piana mogą świadczyć o nadmiernym rozkładzie).

Jeśli skrzydłokwiat jest chory lub ma bardzo słabe korzenie, lepiej stosować takie napary jako uzupełnienie, nie jako główny nawóz.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama