Podlewaj hortensje wodą z tym kuchennym składnikiem, a będą uginać się od kwiatów. Wydasz na to tylko kilka złotych
Podlewanie hortensji wodą bananową to tani i skuteczny patent na obfite i piękne kwitnienie. Pokochają go nie tylko hortensje, ale także inne rośliny ogrodowe, a przy okazji twój portfel. To ekologiczne, niemal darmowe rozwiązanie, które pozwala ograniczyć użycie sztucznych nawozów.

Hortensje to bez wątpienia jedne z najpiękniejszych i najpopularniejszych roślin ogrodowych. Ich kuliste kwiatostany przyciągają wzrok i wybieramy je pomimo tego, że nie są najłatwiejsze w uprawie. Jednak żeby osiągnęły swój pełen potencjał, potrzebują nie tylko odpowiedniego stanowiska i podlewania, ale także zasilania składnikami odżywczymi.
Zamiast sięgać po sklepowe nawozy, coraz więcej ogrodników i działkowców-hobbystów stawia na naturalne metody. Podlewanie hortensji wodą bananową to domowy sposób, który nie tylko nie kosztuje wiele, ale też daje szybkie i zauważalne efekty.
Jak działa nawóz bananowy na hortensje?
Skórki z bananów, które zwykle trafiają do kosza, to prawdziwe bogactwo składników aktywnych. Zawierają przede wszystkim potas, fosfor, magnez i wapń. Dzięki temu wspierają rośliny w okresie intensywnego wzrostu i kwitnienia. Potas odpowiada za prawidłowe tworzenie się wiechów kwiatów i ich trwałość, fosfor wspiera rozwój korzeni, a magnez wpływa korzystnie na fotosyntezę i ogólny wygląd liści.
Domowy nawóz do hortensji może być stosowany przez cały sezon kwitnienia, aczkolwiek warto pamiętać o umiarze. Nadmiar składników aktywnych może zaszkodzić roślinom.
Niemniej jednak woda bananowa działa jak delikatny, ale bardzo skuteczny eliksir, który nie obciąża systemu korzeniowego, a jednocześnie stymuluje roślinę do zdrowego wzrostu. Sprawdzi się nie tylko do hortensji, ale także wielu innych roślin ozdobnych, przede wszystkim róż, liliowców czy popularnych w domach monster i fikusów.

Jak zrobić wodę bananową do podlewania hortensji?
Przygotowanie wody bananowej zajmuje dosłownie kilka minut, a efekty mogą zaskoczyć nawet doświadczonych ogrodników. Najlepiej wykorzystać skórki z dwóch lub trzech dojrzałych bananów, bo takie mają najwięcej cennych cukrów. Pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie zalej litrem wody i zostaw w temperaturze pokojowej na minimum 24 godziny (ale nie więcej niż 48).
Po tym czasie przecedź płyn. Gotowy nawóz z banana musisz przed użyciem dodatkowo rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:1. Tak przygotowaną wodą podlewaj hortensje nie częściej, niż raz w tygodniu. Skórki, które zostały, wrzuć do kompostownika albo "wkop" je płytko w ziemię wokół roślin.
Czytaj także:
- Nawóz do hortensji ze skórek pomarańczy
- Podlewanie hortensji wodą z octem
- Domowy nawóz do hortensji z płatków owsianych