Reklama

Róże to jedne z najbardziej cenionych roślin ozdobnych w ogrodzie. Niestety są też dość wymagające. Aby zachwycały zielenią błyszczących liści i obfitym kwitnieniem, potrzebują odpowiedniego odżywienia. Zamiast sięgać po syntetyczne nawozy, możesz wykorzystać to, co masz w domu – odpady kuchenne bogate w składniki mineralne. Tak przygotujesz ekologiczny i skuteczny nawóz dla róż, który nie tylko zasila glebę, ale też poprawia jej strukturę i wspiera naturalne procesy biologiczne.

Reklama

Składniki nawozu i ich działanie

Skorupki jaj są doskonałym źródłem wapnia, który wpływa na prawidłowy wzrost komórek roślinnych, wzmacnia pędy i reguluje odczyn pH gleby. Zawierają też niewielkie ilości magnezu i fosforu. Nawóz ze skorupek jaj jest naprawdę cennym wsparciem dla wielu roślin, w tym róż.

Fusy z kawy to naturalne źródło azotu – pierwiastka niezbędnego do wzrostu zielonej masy roślin. Poprawiają strukturę gleby, delikatnie ją zakwaszają, co jest korzystne dla róż lubiących lekko kwaśne pH (ok. 6,0–6,5). Dodatkowo wspierają rozwój mikroorganizmów w glebie.

Skórki banana są pełne potasu, który odpowiada za bujne kwitnienie. Dostarczają też fosforu, który wspiera rozwój systemu korzeniowego. Zawierają również magnez, wapń i niewielkie ilości mikroelementów.

Sól Epsom to łatwo przyswajalne źródło magnezu – kluczowego pierwiastka dla fotosyntezy i intensywnego koloru liści. Siarka zawarta w soli wspomaga odporność roślin i poprawia przyswajanie innych składników pokarmowych.

Przepis na domowy nawóz do róż

Składniki:

  • 6–8 dobrze umytych, wysuszonych i zmielonych skorupek jaj,
  • 1/2 szklanki suchych fusów z kawy,
  • 2 skórki z dojrzałych bananów,
  • 1 łyżka soli Epsom (kilogram kosztuje tylko 7 zł),
  • 500 ml ciepłej wody.

Przygotowanie nawozu:

  1. Skorupki jaj dokładnie rozgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy na drobny proszek.
  2. Skórki bananów pokrój na małe kawałki i podsusz, np. w piekarniku w niskiej temperaturze.
  3. Wymieszaj wszystkie suche składniki: fusy, proszek z jajek, posiekane skórki banana i sól Epsom.
  4. Całość zalej ciepłą (nie gorącą!) wodą i dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw miksturę na 24 godziny w ciepłym miejscu, a następnie wymieszaj ponownie i odcedź. Używaj od razu.

Uwaga:

  • Nie przesadzaj z ilością fusów z kawy – nadmiar może nadmiernie zakwasić glebę i zaburzyć równowagę składników.
  • Nie stosuj nawozu zbyt często – raz na 2–3 tygodnie w zupełności wystarczy.
  • Przechowuj nawóz w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od wilgoci i słońca.

Jak stosować ten naturalny nawóz do róż?

W formie płynnej (nawóz do podlewania): odcedź płyn i podlej nim róże u podstawy, starając się nie polewać liści. Jedna porcja (ok. 250 ml) na jedną różę wystarczy raz na 2–3 tygodnie w sezonie (od kwietnia do sierpnia).

W formie suchej (nawóz sypki): jeśli wolisz, możesz użyć mieszanki składników bez dodatku wody. Posyp 1–2 łyżki mieszanki wokół każdej róży i delikatnie wymieszaj z wierzchnią warstwą gleby. Powtarzaj co miesiąc.

Przy sadzeniu nowych róż: kiedy będziesz sadzić róże wiosną, dodaj 1–2 łyżki suchej mieszanki do dołka przed posadzeniem sadzonki. Nawóz wesprze rozwój korzeni i zapewni sadzonce dobry start.

Nawóz do róż można stosować w wersji płynnej lub sypkiej
Nawóz do róż można stosować w wersji płynnej lub sypkiej , fot. Adobe Stock, coldwaterman

Dlaczego warto stosować ten nawóz z 4 składników?

  • Jest ekologiczny i bezpieczny – nie zanieczyszcza gleby i nie szkodzi pożytecznym organizmom, które w niej bytują.
  • Działa kompleksowo, dostarczając różnym częściom rośliny potrzebnych mikro- i makroelementów.
  • Poprawia jakość gleby, wspiera aktywność mikrobiologiczną i strukturę próchniczą.
  • Wzmacnia odporność krzewów róż na choroby i szkodniki, stymuluje obfite, długotrwałe kwitnienie i intensywny zapach kwiatów.

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama