Oprysk na mączniaka robię z 2 najprostszych składników kuchennych. Tak chronię moje róże i pomidory
Mączniak to twoje utrapienie w ogrodzie? A może chcesz ochronić swoje uprawy przed chorobą? Zrób domowy oprysk na grzyby i wzmocnij rośliny. To tylko dwa składniki.

Mączniak spędza sen z powiek wielu ogrodnikom. Najczęściej atakuje latem, gdy temperatury są wysokie, a po deszczu w powietrzu unosi się wilgoć. Dotknięte tą chorobą rośliny stają się słabsze i marnieją w oczach, przestają rosnąć i plonować, a w końcu obumierają. Dlatego tak ważne jest stosowanie skutecznych, naturalnych środków ochrony roślin. Na mączniaka znakomicie działa domowy oprysk z mleka i wody.
Mleko i woda na mączniaka w ogrodzie
Mączniak to choroba roślin o podłożu grzybowym. Wyróżnia się dwa rodzaje infekcji: mączniak prawdziwy, który objawia się białym nalotem na naziemnych częściach roślin, a także mączniak rzekomy, który atakuje wewnętrzne tkanki i spodnią stronę liści. Rośliny dotknięte chorobą wolniej rosną i słabiej plonują, na liściach, pędach i owocach pojawiają się przebarwienia i deformacje, aż w końcu dochodzi do ich obumarcia.
Problem jest powszechny, bo dotyczy większości popularnych roślin ogrodowych. Mączniak atakuje zarówno gatunki ozdobne, m.in. róże, petunie czy azalie, jak i warzywa, w tym pomidory, ogórki czy cukinie.
Aby ochronić rośliny przed mączniakiem i zwalczyć infekcję, należy zastosować skuteczny oprysk. Nie trzeba wcale stosować chemii ze sklepu, wystarczy mleko z dodatkiem wody. Zawarta w mleku laktoferyna działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie, hamując rozwój patogenów. Ponadto oprysk z mleka zmienia pH liści i tworzy na nich barierę ochronną, zapobiegając wnikaniu zarodników grzybów. Wapń i witaminy z mleka dodatkowo wzbogacają strukturę podłoża i podnoszą odporność roślin.
Jak zrobić oprysk na mączniaka z mleka i wody?
Do przygotowania oprysku na mączniaka potrzebne będzie mleko (może być krowie, niepasteryzowane lub UHT, w temperaturze pokojowej), a także letnia woda, najlepiej prefiltrowana i odstana. Płyny wymieszaj ze sobą w odpowiednich proporcjach. W przypadku bardziej zaawansowanego przypadku mączniaka można zastosować większe stężenie, np. 1:1, natomiast w przypadku działań profilaktycznych 1:5 lub nawet 1:10 (gdzie 1 część to mleko, a reszta — woda).
Opryski wykonuje się po opadach deszczu, najlepiej w słoneczny dzień. Suche powietrze sprawi, że roztwór lepiej przylgnie do liści, tworząc na nim barierę ochronną. Zabieg należy przeprowadzać raz w tygodniu i powtarzać po deszczu. To dobry sposób nie tylko na mączniaka, ale także na szkodniki, takie jak np. mszyce.

Tak też rozprawisz się z mączniakiem
W walce z mączniakiem i w celu ochrony roślin przed tą chorobą grzybową można zastosować także inne domowe sposoby. Skutecznie działa np. soda oczyszczona na mączniaka, która wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i hamuje rozwój infekcji. Z dodatkiem tej substancji przygotujesz np. oprysk na grzyby z sody i szarego mydła.
W uprawie roślin warto także wdrożyć działania profilaktyczne przeciwko mączniakowi. W tym celu można zasilać podłoże wapniem, np. stosując nawóz ze skorupek jaj. Należy także regularnie usuwać chwasty, które przenoszą zarodniki grzybów i zadbać o dobrą wentylację w szklarni, pozwalając na sprawną cyrkulację powietrza.
Rośliny podlewaj pod korzeń, a nie zraszaj. Systematycznie usuwaj zainfekowane pędy, liście i owoce. Trzymanie się tych zasad w połączeniu z wykonywaniem profilaktycznych oprysków zapobiegnie rozwojowi mączniaka w ogrodzie.
- Czytaj także:
- Domowy nawóz do hortensji wzbogaca glebę i odżywia kolor kwiatów. Po tym naparze staną się intensywnie niebieskie
- W 3 krokach ratuję moje petunie po deszczu. To dla nich najlepszy booster na kwitnienie
- Te 3 sposoby ratują moje rośliny balkonowe przed ulewnym deszczem. Dzięki temu nie ucierpią po nawałnicy