Reklama

Bratki są piękne, eleganckie, popularne i dość łatwe w uprawie. Lubią słońce i są odporne na przymrozki, więc chętnie wystawiamy je na zewnątrz już wczesną wiosną. Jeśli chcesz, aby zdrowo rosły i kwitły aż do jesieni, musisz wiedzieć, jak i czym je dokarmiać. W kuchni w kilka chwil możesz stworzyć genialną odżywkę, która na co dzień ląduje w zlewie, a mogłaby w doniczce. Nawożenie pozwala także zahartować bratki, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej odporne i będą kwitły nieprzerwanie przez wiele miesięcy.

Reklama

Dlaczego warto podlewać bratki wodą po warzywach?

Woda po gotowaniu warzyw to w zasadzie zupełnie darmowy i naturalny booster do bratków, ale także wielu innych roślin ogrodowych. Przede wszystkim zawiera potas, magnez, wapń i niewielkie ilości azotu, czyli dokładnie to, czego potrzebują rośliny kwitnące. Woda po gotowaniu warzyw i tak powstaje, więc zamiast ją wylewać, możesz praktycznie bez wysiłku i za darmo dokarmić bratki na balkonie czy w ogrodzie.

Najlepiej do podlewania sprawdza się woda po:

  • marchewce
  • brokułach
  • kalafiorze
  • fasolce szparagowej
  • ziemniakach

Pamiętaj tylko, że woda absolutnie nie może być solona ani przyprawiana - sól i inne dodatki mogą uszkodzić delikatne korzenie i zakłócić gospodarkę wodną rośliny. Czasem efektem może być także całkowite obumarcie bratków. Jeśli więc gotujesz warzywa, nie dodawaj żadnych przypraw do wody. To zdrowe rozwiązanie nie tylko dla kwiatów, ale i dla ciebie. Podlewanie bratków takim warzywnym wywarem przez cały okres kwitnienia może znacznie go wydłużyć i sprawić, że nawet te mniej żywotne odmiany będą pięknie prezentować się aż do końcówki lata lub początku jesieni.

nawóz woda po gotowaniu warzyw do bratków
Woda po gotowaniu warzyw to naturalny nawóz, który wzmocni bratki i przedłuży ich kwitnienie, fot. Adobe Stock, bubutu

Nawóz z wody po gotowaniu warzyw: przepis i stosowanie

Trudno mówić o "przepisie" na ten nawóz, bo wystarczy po prostu ugotować warzywa w nieosolonej wodzie. Ostudzoną wodą podlewaj bratki raz na tydzień, najlepiej wczesnym rankiem lub późnym popołudniem. Jeśli masz dużo kwiatów, możesz przechowywać wodę przez 2-3 dni w lodówce i zużyć ją, gdy zbierze się odpowiednia ilość.

Pamiętaj, aby nie podlewać bratków gorącą wodą - wysoka temperatura może uszkodzić delikatne korzenie, doprowadzić do ich sparzenia, a w konsekwencji nawet do więdnięcia całej rośliny. Zawsze odstaw wodę i poczekaj, aż całkowicie wystygnie do temperatury pokojowej. Jeśli przechowujesz wodę w lodówce, przed użyciem również poczekaj, aż lekko się ogrzeje.

Nie przesadzaj także z częstotliwością. Choć nawóz ten jest naturalny, stosowany zbyt często może spowodować przenawożenie - liście będą rosły bujnie, ale kwitnienie będzie bardzo marne.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama