Reklama

Projektując małą kuchnię warto wziąć pod uwagę kilka ważnych zasad, które sprawią, że kuchnia wyda się większa i pomogą uniknąć niewygody:

Reklama
  • Wybierz fronty szafek i szuflady bezuchwytowe lub z uchwytami wpuszczonymi. Nie będziesz się obijać o gałki.
  • Górne szuflady zaplanuj w takich miejscach, byś mogła je wykorzystać jako dodatkowy blat roboczy. Wystarczy wysunąć szufladę i przykryć ją odpowiednio dużą deską, by np. zyskać miejsce do krojenia. Podobnie można wykorzystać zlew.

Reklama
  • Schodki, których używasz, by sięgnąć do górnych półek może służyć jako miejsce do siedzenia.
  • Zrezygnuj z półek w szafkach stojących oraz wysokich i głębokich typu słupek. Wygodniejsze są szuflady i systemy cargo. Ułatwiają one wyjmowanie i wkładanie żywności i naczyń.
  • Wykorzystaj miejsce pod szafkami. Zamiast cokołów warto zamontować płaskie szuflady i przechowywać w nich np. blaty do pieczenia.
  • Zagospodaruj przestrzeń miedzy blatem roboczym i szafkami wiszącymi. Zamontuj tam reling z haczykami na często używane akcesoria.
    Zobacz też:
  • 5 zasad, które powinnaś wziąć pod uwagę projektując kuchnię
  • Prosty sposób na urządzenie małej kuchni

Reklama
Reklama
Reklama