Reklama

Reklama

Składniki:
- 3 dag drożdży
- 10 dag Cukru Drobnego marki Srebrna Łyżeczka
- 150 ml ciepłego mleka
- 50 dag mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 5 dag stopionego masła
- masa makowa
- lukier: Cukier Puder marki Srebrna Łyżeczka, woda, kwasek cytrynowy, skórka pomarańczowa
- migdały w płatkach

Sposób przygotowania:

Reklama

Z drożdży, mleka, łyżki cukru i łyżki mąki przygotować rozczyn. Wyrośnięty dodać do pozostałej mąki razem z żółtkami utartymi z cukrem i jajkiem. Wyrobić, dodać masło, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować, posmarować masą, zwinąć. Przełożyć do formy, gdy wyrośnie, piec ok. 50 min w 200 stopni C, ozdobić.

Reklama
Reklama
Reklama