Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 8 jajeczek przepiórczych
  • 20 dag mrożonych krewetek koktajlowych
  • 3 łyżki orzechów ziemnych niesolonych
  • 4 oliwki czarne
  • 4 oliwki zielone
  • 2 duże kawałki czerwonej papryki konserwowej
  • 2 łyżki żelatyny
  • czubata łyżka przyprawy typu warzywko
  • listek laurowy
  • 2–3 ziarenka ziela angielskiego
Reklama
Przygotowanie:

1. Jajeczka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, pokrój na połówki. Oliwki pokrój w plasterki. Paprykę konserwową potnij w drobniutką kosteczkę. Krewetki wysyp na sito. Przelej dużą ilością wrzątku, osącz.

2. Żelatynę zalej szklanką zimnej, przegotowanej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała. W tym czasie zagotuj 4 szklanki wody z dodatkiem warzywka, ziela angielskiego i listka laurowego. Wywar przecedź, dodaj żelatynę i mieszając, rozpuść w wywarze.

3. Na dno 8 filiżanek wlej po łyżce wywaru. Zastudź. Następnie na powstałej galaretce ułóż po 2 plasterki czarnych i zielonych oliwek oraz połówki jajeczek. Zalej 2 łyżkami wywaru i ponownie odstaw do zastygnięcia.

4. Krewetki wymieszaj z orzeszkami i papryką. Równo rozdziel do szklaneczek. Zalej wywarem tak, aby przykrywał wszystkie składniki.

Reklama

5. Galaretki ochładzaj do stężenia. Przed podaniem wytrząśnij z filiżanek. Udekoruj.

Reklama
Reklama
Reklama