Reklama
Ilość kalorii: 350
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • pół szklanki mąki
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
Reklama
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz. Zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.
  2. Dodaj do nich: jajko, mąkę, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną zieleninę i sporą ilość soli. Dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką formuj z ciasta nieduże placuszki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  4. Zdejmij z patelni, ułóż na papierowych ręcznikach, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Reklama
Reklama
Reklama