Reklama
Składniki:

- 40 dag makaronu spaghetti
- 50 dag świeżego szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
-150 ml śmietanki
- 5 dag sera gorgonzola (lub inny z niebieską pleśnią)
- kilka włoskich orzechów
- sól
- pieprz
- oregano

Reklama
Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj al dente (na półmiękko – by stawiał zębom lekki opór) w osolonym wrzątku. Osącz, pozostaw w cieple.

2. Liście szpinaku przebierz, dokładnie opłucz, usuń ogonki. Wrzuć na lekko osolony wrzątek. Zblanszuj (obgotuj przez 2–3 minuty), wyjmij łyżką cedzakową, dokładnie osącz.

3. Szpinak przesmaż na oliwie razem z obranym i posiekanym ząbkiem czosnku. Wlej śmietankę i dodaj pokruszony ser. Mieszając, całość chwilę podduś na małym ogniu.

4. Orzechy obierz z łupin, dokładnie przebierz, dość drobno posiekaj, dodaj do sosu, chwilę podduś.

Reklama

5. Sos szpinakowy przypraw do smaku pieprzem i solą (pamiętaj, że ser jest dość słony). Wyłóż na ciepły makaron (możesz też dodać makaron do sosu i całość razem chwilę podgrzać). Danie udekoruj świeżymi listkami oregano, od razu podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama